Hrvatski
Hrvatski
English

Općenito o studiju

CILJEVI


Ciljevi stručnog studija Enogastronomija, usmjereni su prema stručnom osposobljavanju studenata za neposredno uključivanje u radne procese iz područja pripreme i posluživanja hrane i pića u poslovnim subjektima koji se bave posluživanjem istih: restoranima, hotelima, barovima, trgovinama itd. 


Opći ciljevi studijskog programa stručnog studija Enogastronomija su osposobljavanje studenata za:

  • profesionalno napredovanje u području proizvodnje i posluživanja hrane,
  • uspješan nastavak školovanja na srodnim specijalističkim studijima iz područja biotehničkih znanosti.


Stručni ciljevi studijskog programa stručnog studija Enogastronomija su osposobljavanje studenata za:

  • rad u poslovnim subjektima koji se bave proizvodnjom i posluživanjem hrane i pića,
  • edukaciju i savjetovanje osoblja ili potrošača o posluživanju kvalitetne i zdravstveno ispravne hrane i pića,
  • edukaciju osoblja i potrošača o optimalnom kombiniranju sastojaka hrane, te interakciji hrane i pića.
  • unaprjeđenje kvalitete i raznolikosti ponude u poslovnim subjektima koji se bave proizvodnjom i posluživanjem hrane i pića uzimajući u obzir trendove u prehrani kao i prehranu posebnih skupina potrošača.
KOMPETENCIJE


Kompetencije / poslovi za koje će student biti osposobljen: Studenti stručnog studija Enogastronomija stječu sljedeće stručne kompetencije:

  • poznavanje sirovina, poluproizvoda i gotovih proizvoda prehrambene industrije, kao i njihovih kemijski, biokemijski i mikrobiološki uvjetovanih promjena tijekom skladištenja i pripreme hrane, 
  • sposobnost primijene usvojenih stručnih znanja o nutritivnoj vrijednosti hrane i njezinom utjecaju na ljudski organizam tijekom osmišljavanja menija,
  • sposobnost primijene usvojenih stručnih znanja koja se odnose na tradicionalnu i suvremenu gastronomiju, kao i najnovijih trendova gastronomije, 
  • sposobnost primijene usvojenih znanja na unaprjeđenje prehrane u subjektima u poslovanju s hranom,
  • kontrola i razvoj sustava osiguranje kakvoće,
  • primjena teoretskih i praktičnih znanja organizacije i upravljanja kuhinjom,
  • razumijevanje znanosti o prehrani i trendova u prehrani,
  • sudjelovanje u planiranju jelovnika za različite skupine potrošača,
  • primjena znanja o proizvodnji i karakteristikama vina u kreiranju vinskih karata,
  • savjetovanje o sljubljivanju hrane i pića,
  • optimiziranje rada subjekta u poslovanju s hranom kroz primjenu različitih računalnih programa,
  • samostalno vođenje subjekata u poslovanju s hranom te pokretanje vlastitih poduzetničkih djelatnosti u vidu osnivanja obrta, trgovačkih društava i dr.,
  • samostalno razvijanje novih projekata u području enogastronomije,
  • upravljanje ljudskim potencijalima u kuhinjama.​
    POSLOVI


    Poslovi za koje je student osposobljen:

    • upravljanje odjelom hrane i pića u subjektima u poslovanju s hranom,
    • dizajniranje iosuvremenjivanjerestoranskih menija, 
    • organizacija enoloških i gastronomskih manifestacija ,
    • stručno savjetovanje prilikom izrade poslovnih planova ugostiteljskih objekata,
    • upravljanje raspodjelom ljudskih resursa u gastronomiji,
    • recenziranje ugostiteljskih časopisa,
    • održavanje stručnih radionica iz područja enogastronomije za korisnike različitih kategorija,
    • stručno savjetovanje o sljubljivanju hrane i pića,
    • razvoj, upravljanje i kontroliranje sustava osiguranje kakvoće.

    Način završetka studija

    Stručni prijediplomski studij Enogastronomija završava polaganjem ispita, izvršenjem drugih studijskih obveza te izradom i obranom završnog rada.

    Mogućnost nastavka studija

     

    Po završetku stručnog prijediplomskog studija Enogastronomija, student ima pravo nastaviti studij na stručnom diplomskom studiju. Student ima pravo nastaviti studij na diplomskom sveučilišnom studiju ukoliko je to predvidjelo sveučilište koje izvodi taj studij, pri čemu se kao uvjeti mogu postaviti razlikovni ispiti.

    Mogućnosti nastavka studija (horizontalna i vertikalna mobilnost)


    Kada se govori o studijskom programu Enogastronomija, Gastronomske znanosti se izdvajaju kao zasebno znanstveno područje u europskom i svjetskom obrazovnom prostoru, uz brojne mogućnosti rada unutar sektora proizvodnje hrane i gastronomije, uz primjenu stečenih znanja na unaprjeđenje sektora ugostiteljstva i turizma. Na portalu bachelorsportal.com pretragom prema ključnoj riječi „gastronomy“ dolazi se do 49 ponuđenih programa u Europi i Sjedinjenim Američkim državama. Komparativna analiza izvedbenih planova pojedinih kolegija pokazuje kako osnovna ideja studija koja se ogleda kroz veliku količinu stručne prakse i samostalnog rada, je također zastupljena u većini inozemnih programa. 


    Obzirom na područje prijediplomskog studija te širok aspekt potencijalnih zanimljivih tema koja mogu zanimati završene studente stručnog studija Enogastronomija, vertikalna mobilnost može usmjeriti studente u nastavak obrazovanja iz područja same gastronomije, ali i užu specijalizaciju iz područja enologije ili znanosti o hrani i nutricionizma.

    Usporedivost sa srodnim akreditiranim studijima u RH i EU

    Program studijskog programa Enogastronomija tematski je sličan studijskim programima u Hrvatskoj i Europskoj uniji prema zadanim ishodima učenja, ciljevima studijskog programa, kompetencijama i poslovima za koje su studenti završetkom studija osposobljeni. Upravo tako visoka razina usklađenosti i usporedivosti ovog studijskog programa s razmatranim studijskim programima europskih visokih učilišta je u  skladu sa smjernicama Europske komisije i u duhu Bolonjskog procesa koji među glavnim ciljevima promiče mobilnost studenata i nastavnika u Europskom prostoru visokog obrazovanja. 

    Usklađenost s potrebama tržišta rada


    Predviđeni ishodi učenja studijskog programa doprinose razvoju kompetencija kod studenata koje su im potrebne za osobni i profesionalni razvoj kao i razvoj društva u cjelini. Uz zastupljenost profesionalnih, odnosno područno-specifičnih ishoda, u programu se velika pažnja pridaje i razvoju općih, odnosno generičkih kompetencija. Uz zastupljenost suvremenih tema, poput utjecaja pojedinih spojeva u hrani na zdravlje čovjeka, trendova u procesiranju hrane, te poznavanja specifičnosti različitih skupina potrošača i slično, predviđeni ishodi učenja itekako odražavaju kompetencije potrebne za razvoj pojedinca i društva općenito. Studijem se razvija društveno odgovornog pojedinca, koji je sposoban odgovoriti na suvremene trendove i izazove koji uključuju veoma česte i velike promjene zakonske regulative, sve veću pojavnost nekvalificiranih radne snage u sektoru ugostiteljstva, te primjenu moderne tehnologija i umjetne inteligencije.  


    Nakon završetka studija studenti posjeduju potrebna znanja i vještine za zapošljavanje ili samozapošljavanje u sektoru ugostiteljstva i turizma u području pripreme i posluživanja kvalitetne i zdravstveno ispravne hrane i pića, na operativnoj razini i upravljačkim funkcijama niže i srednje razine, te također na radnim mjestima u tvrtkama koje se bave promocijom hrane I piće, te razvojem I kontrolom sustava osiguranja kakvoće hrane i pića na srednje složenim zadacima. 

    Usklađenost sa strateškim ciljevima Fakulteta


    Strategija razvoja Fakulteta turizma i ruralnog razvoja 2023.-2030. jedan je od ključnih dokumenata u kojem su definirani vizija i misija te strateški ciljevi Fakulteta. Misija Fakulteta turizma i ruralnog razvoja glasi: „Fakultet turizma i ruralnog razvoja je obrazovna institucija fokusirana na nastavnu djelatnost, znanstveno-istraživački rad, cjeloživotno učenje, akademsku čestitost i izvrsnost, osiguranje kvalitete, digitalnu transformaciju, međunarodnu suradnju i suradnju s lokalnom zajednicom s ciljem brze zapošljivosti studenata u sektoru turizma, ugostiteljstva i povezanih djelatnosti. Djelatnost je usmjerena stvaranju kvalitetnih ljudskih resursa za upravljanje konkurentnim turističkim destinacijama na inovativnim principima održivog i regionalnog razvoja te potreba tržišta rada.“


    Budući da su ciljevi stručnog studija Enogastronomija, usmjereni su prema stručnom osposobljavanju studenata za neposredno uključivanje u radne procese iz područja pripreme i posluživanja hrane i pića u poslovnim subjektima koji se bave posluživanjem istih: restoranima, hotelima, barovima, trgovinama itd., jasna je usklađenost s misijom i vizijom kako Fakulteta, Sveučilišta, tako i nacionalne i lokalne razvojne strategije.