Hrvatski
Hrvatski
English

Informacijski paket za studente

Akademski bonton predstavlja skup pravila pristojnog i profesionalnog ponašanja u akademskom okruženju.


Ovdje možete preuzeti letak: Osnovna načela etičkog kodeksa

Ovdje možete preuzeti letak: Akademski bonton


Studenti se pitanjima u vezi pravila studiranja, problemima, pohvalama, kritikama i prijedlozima vezanim uz nastavu, studiranje i izvannastavne aktivnosti mogu obratiti:

 • Voditelju studija
 • Studentskoj službi / Uredu za studente i studije, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Uredu za organizaciju studija, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Odboru za nastavu i studente, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Prodekanu za nastavu i kvalitetu, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Sveučilišnom psihološkom savjetovalištu, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.,http://www.unios.hr/studenti/psiholosko-savjetovaliste/kako-do-nas/
 • Studentskom zboru, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Studentskom pravobranitelju

Informacije za studente nalaze se na mrežnoj stranici https://www.ftrr.hr/index.php/hr/studenti/ured-za-studente-i-studije


Također, studenti mogu svoj upit dostaviti i na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na  http://www.unios.hr/studenti/studentski-upiti/

Fakultet pruža podršku svim studentima Fakulteta, a posebno želi biti pristupačan studentima koji se susreću s određenim poteškoćama tijekom studiranja.

Na Fakultetu imamo koordinatora i mentora za studente s invaliditetom čija je uloga pomagati studentima u lakšem prevladavanju akademskih barijera koje proizlaze iz njihova invaliditeta kako bi im se osiguralo uspješno i kvalitetno studiranje https://www.ftrr.hr/index.php/hr/studenti/ranjive-i-podzastupljene-skupine .

Pitanja vezana za studente iz ranjivih i podzastupljenih skupina, stjecanje statusa studenta iz ranjivih i podzastupljenih skupina uređena su Pravilnikom o studiranju studenata podzastupljenih i ranjivih skupina  https://www.ftrr.hr/images/Dokumenti/2023/pravilnici/11-10/pravilnik-o-studiranju-studenata-podzastupljenih-i-ranjivih-skupina.pdf

Studentski centar je organizacija koja brine o zapošljavanju, smještaju i prehrani studenata. Studentski centri skrbe i za kulturnusportskuobrazovnu i informatičku ponudu.

Studentski centar Požega nalazi se na adresi Vukovarska 17/1, Požega a sve informacije možete dobiti putem mail adrese Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na broj telefona 034/271-057.

Na istoj adresi nalazi se i Studentski servis koji je zadužen za zapošljavanje studenata. Ponudu poslova možete pronaći na web adresi www.scpozega.hr/studentski-poslovi/

Smještaj studenata organiziran je u studentskom domu „dr Franjo Tuđman“.

Studentski dom smješten je na adresi Osječka 7, Požega i udaljen je svega 900 metara od Fakulteta turizma i ruralnog razvoja.

Studentski dom u svom sastavu sadrži:

 • 110 kreveta u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama s kupaonicama, od čega 62 kreveta za studente u nepovoljnom položaju te 2 kreveta za studente s invaliditetom,
 • opremljenu kuhinju s menzom za osamdeset osoba,
 • čajnu kuhinju s blagovaonicom,
 • dvoranu sa teretanom,
 • medijateku,
 • opremljenu zajedničku učionicu,
 • praonicu rublja,
 • spremište za bicikle.


Mjesečna uplatna cijena smještaja za studenta koji je ostvario pravo na subvencionirano stanovanje u Studentskom domu „dr. Franjo Tuđman iznosi:

 • Jednokrevetna invalidska soba/mjesec: 79,63 €
 • Dvokrevetna soba/mjesec: 79,63 €
 • Trokrevetna soba/mjesec: 66,36 €

O smještaju u studentskom domu informacije možete pronaći na stranicama Studentskog centra Požega www.scpozega.hr.

Subvencionirana studentska prehrana organizirana je u studentskom Restoranu „Osječka“ koji se nalazi u Studentskom domu „dr. Franjo Tuđman“ na adresi Osječka 7.
Kapacitet restorana je 80 sjedećih mjesta.

Studentima se poslužuju doručak, ručak i večera.


O prehrani u studentskom restoranu informacije možete pronaći na stranicama Studentskog centra Požega www.scpozega.hr.

Procjena studentskih troškova iznosi između 266€ do 390€, ovisno o tome je li student smješten u studentskom domu ili u privatnom smještaju. 


Primjer mjesečnih troškova studenta u Požegi:

STUDENTSKI DOM

STANARINA

66,36€ - 79,63€

PRIVATNI SMJEŠTAJ

STANARINA

150€

(s uključenim režijama)​

STUDENTSKI DOM

HRANA

100€

PRIVATNI SMJEŠTAJ

HRANA

110€

STUDENTSKI DOM

TERETANA / NEKA DRUGA AKTIVNOST

0€

PRIVATNI SMJEŠTAJ

TERETANA / NEKA DRUGA AKTIVNOST

30€

STUDENTSKI DOM

POTREPŠTINE, IZLASCI

100€

PRIVATNI SMJEŠTAJ

POTREPŠTINE, IZLASCI

100€

Sveučilišne stipendije


Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku dodjeljuje stipendije i potpore redovitim studentima preddiplomskih, diplomskih, integriranih preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija te preddiplomskih stručnih i specijalističkih diplomskih stručnih studija na znanstveno-nastavnim i umjetničko-nastavnim sastavnicama Sveučilišta, sukladno uvjetima i kriterijima utvrđenim Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na dodjelu studentskih stipendija i potpora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Pravilnikom su određeni opći uvjeti, kriteriji i način dodjele stipendija. Stipendije i potpore se dodjeljuju prema sljedećim kategorijama:


A. kategorija – stipendije za izvrsnost, prema potkategorijama kako slijedi:

 • A1.) Studenti viših godina studija znanstveno-nastavnih sastavnica Sveučilišta
 • A2.) Studenti I. godine preddiplomskog sveučilišnog, preddiplomskog stručnog i integriranog sveučilišnog studija znanstveno-nastavnih sastavnica Sveučilišta
 • A3.) Studenti I. godine diplomskog sveučilišnog i specijalističkog diplomskog stručnog studija znanstveno-nastavnih sastavnica Sveučilišta
 • A4.) Studenti viših godina studija i I. godine diplomskog studija umjetničko-nastavne sastavnice Sveučilišta


B. kategorija – stipendije studentima aktivnim sportašima

C. kategorija – stipendije za studente u stanju socijalne potrebe, prema potkategorijama kako slijedi:

 • C1.) Studenti slabijeg socijalno-ekonomskog stanja
 • C2.) Studenti s invaliditetom
 • C3.) Studenti koji pripadaju potencijalno ranjivim skupinama


D. kategorija – potpore studentima u stanju socijalne potrebe

Studentske stipendije isplaćuju se u mjesečnim obrocima kroz jednu akademsku godinu za razdoblje od 1. listopada tekuće akademske godine do zaključno s 30. rujna.

Potpore studentima za pokriće troškova studija (školarine) u iznosu od 50% do 100% iznosa školarine dodjeljuju se jednokratno.Pomoć za studente na razini Fakulteta


Redoviti student koji pripadaju skupini podzastupljenih i ranjivih studenata (Studenti iz alternativne skrbi i student s djecom) mogu podnijeti zahtjev za umanjenje troškova studiranja, subvencioniranje troškova obroka ili potrebne nastavne literature https://www.ftrr.hr/images/Dokumenti/2023/pravilnici/11-10/pravilnik-o-studiranju-studenata-podzastupljenih-i-ranjivih-skupina.pdf

Studenti koji imaju zdravstvenu iskaznicu izdanu od strane HZZO, pravo na zdravstvenu zaštitu mogu ostvariti u domu zdravlja ili na hitnom prijemu. 


Dom zdravlja Požeško-slavonske županije se nalazi na adresi Matije Gupca 10, Požega, telefon: +385 34 311900, mail: dz-pozega.hr

Opća županijska bolnica Požega –hitni prijem se nalazi na adresi Osječka 107, Požega, Telefon: +385 34 254555, mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Ljekarne:

 • Ljekarne Rajić, Matije Gupca 4, Požega, telefon: +385 34 271921 (dežurna ljekarna, radi od 0-24 sata)
 • Ljekarna Škoko, Matije Gupca 21, Požega, telefon: +385 34 271488mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Ljekarna Topol, Ulica Svetog Roka 18, Požega, telefon: +385 34 292018
 • Ljekarna Vukoja, Ulica Franje Cirakija 8, Industrijska bb i Osječka 62, Požega, telefon: +385 34 272251


Savjetovalište za školsku djecu i mladež


U Savjetovalište za školsku djecu i mladež možete se obratiti ukoliko imate teškoće s učenjem, komunikacijom, kroničnim bolestima, ponašanjem, ovisnostima, reproduktivnim zdravljem ili ako želite saznati nešto više o sebi i svom zdravlju.


Savjetovanja se odvijaju, uz prethodnu najavu dolaska, kod doktorice Ivane Pavić, dr. med. spec. školske medicine


Adresa: Služba za školsku medicinu Požeško-slavonske županije, Zavod za javno zdravstvo, Županijska ulica 9, Požega, mail:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., telefon: +385 34 311575

Polica osiguranja studenata Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi od posljedica nesretnog slučaja (nezgode) za ak. god. 2023.-2024. 

Više informacija o prostoru i opremi možete naći ovdje: https://www.ftrr.hr/fakultet/prostor-i-oprema

 • Informacije su dostupne na mrežnoj stranici sveučilišnog ureda za međunarodnu suradnju, a na FTRR-u sve informacije u vezi Erasmus mobilnosti možete zatražiti kod doc. dr. sc. Marka Šostara (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.) i Ivane Mikić (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.).

Stručna praksa je obvezan dio svih studijskih programa Fakulteta turizma i ruralnog razvoja. Na stručnim prijediplomskim studijima Enogastronomija, Elektroničko poslovanje i programsko inženjerstvo i Računovodstvo praksa se provodi na 2. i 3. godini kroz 4 semestra, a na sveučilišnom prijediplomskom studiju Turizam na 3. godini (6. semestar). Sve informacije o stručnoj praksi mogu se naći na http://ftrr.hr/index.php/hr/gospodarska-suradnja/strucna-praksa

Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi ima u cilju organizirati, promicati, razviti i unaprijediti akademski sport i sportsku rekreaciju. Provedbom različitih aktivnosti sportsko-rekreativnog karaktera potrebno je potaknuti studente na aktivno bavljenje sportskom aktivnošću te ukazati na važnost i prednosti bavljenja sportom ili sportskom rekreacijom, što samim time utječe na kvalitetu studiranja i akademskog života studenata. 


 • Korištenje FITNESS STUDIJA u Studentskom domu „ Dr. Franjo Tuđman“, Osječka ulica 7, 34 000 Požega, 099/ 380- 2806, e-pošta: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.,https://studentskidom.vup.hr/
 • Korištenje GRADSKOG BAZENA u Požegi (prema dogovoru i interesu studenata), Osječka 7, 34 000 Požega https://visitslavonia.hr/istrazi-dozivi-i-uzivaj/kupalista/gradski-bazen-pozega/https://www.sport-pozega.hr/objekti/gradski-bazen
 • Korištenje GRADSKE KUGLANE (prema dogovoru i interesu studenata), Osječka 8, 34 000 Požega, https://www.sport-pozega.hr/objekti/gradska-kuglana
 • SVEUČILIŠNO SPORTSKO PRVENSTVO i UNISPORT (suradnja, organizacija i održavanje studentskih sportskih natjecanja u dogovoru s kolegama sa Osječkog Sveučilišta), http://www.unios.hr/studenti/sport/ 
 • Sve potrebne informacije za sportsku rekreaciju dostupne su na mrežnoj stranici Požeškog sportskog saveza, Antuna Kanižlića 14A, 34 000 Požega, 098/922-4839, e-pošta: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.,https://www.sport-pozega.hr/
 • U Požegi djeluje nekoliko škola učenja stranih jezika, kao što su:
  • PRAKTIKUM d.o.o., Vučjak 22, 34000 Požega, 034 274 823, 099 274 8888, e-pošta: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.https://www.praktikum.hr/
  • Učilište Link, Primorska 57, 34000 Požega, 034 312 666, 098 464 004, 098 642 547, e-pošta: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.https://www.ucilistelink.hr/
  • Maestro učilište, Zrinska ulica 65, 34000 Požega, 034 282 013, e-pošta: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.https://www.uciliste-maestro.hr/

Informacije o Studentskom zboru Sveučilišta dostupne su na https://szos.unios.hr/

informacije o Studentskom zboru FTRR-a dostupne su na http://ftrr.hr/index.php/hr/studenti/studentski-zbor

Digitalne usluge Fakulteta obuhvaćaju više alata i platformi potrebnih za savladavanje upisanog studijskog programa, pristup informacijama i komunikaciju s kolegama i profesorima. Kao student, imati ćete pristup digitalnim uslugama za vrijeme vašeg aktivnog studiranja na Fakultetu, nakon čega će se one deaktivirati prilikom ispisa ili završetka studija.


Ovo su neke od ključnih digitalnih usluga:

 1. Elektronički identitet Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 2. E-mail i komunikacija
 3. E-learning platforma Merlin
 4. Informacijski sustav visokih učilišta (ISVU)
 5. Sustav Sceduly

Detaljne informacije o digitalnim uslugama i informatičkoj podršci dostupne su na http://ftrr.hr/index.php/hr/studenti/informaticka-podrska


Ako imate bilo kakva pitanja ili probleme u radu s digitalnim uslugama Fakulteta, obratite se na sljedeći email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 • Požega je relativno malen grad te su sve značajnije ustanove i znamenitosti u centru grada te im se lako može pristupiti pješice, no pojedini gradski dijelovi su udaljeniji od središta i dostupni su javnim gradskim autobusom, prijevoznika Slavonijabus d.o.o., tel. 035 415 165, 035 475 300, e-pošta:Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., linije Požega web: https://slavonija-bus.hr/pozega/  
 • Informacije o linijama i voznom redu su navedene i na web stranici Grada Požege, https://www.pozega.hr/gradski-prijevoz
 • Dolazak i kretanja unutar Požege su navedeni na web stranicama TZ Grada Požege: https://pozega-tz.hr/putuj-upoznaj/dolazak-kretanje/

Udruga diplomiranih studenata Fakulteta turizma i ruralni razvoj u Požegi "Alumni FTRR-a" 

Predsjednik: Bruno Horvat


Više informacija o ciljevima i radu udruge dostupno na http://ftrr.hr/index.php/hr/fakultet/alumni