Hrvatski
Hrvatski
English

Povijest

Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi djeluje u sastavu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera  u Osijeku. Time je završen dugi put od ideje do otvaranja visokoškolske ustanove u Požegi, kao povijesni dug ovome kraju još iz 18. stoljeća, a na temeljima Academie Possegane. Godine 1761. isusovci su osnovali Akademiju za studij filozofije i moralne teologije pod nazivom Academia Possegana što Požegu svrstava u red sveučilišnih gradova, stoga je novosnovani Fakultet nastavak obrazovnog kontinuiteta. 


Turizam je jedna od glavnih strateških odrednica Programskog razdoblja Europske Unije 2021. – 2027 te  prioritetno područje javnih politika u okviru Strateškog cilja 1. Konkurentno i inovativno gospodarstvo u Nacionalnoj razvojnoj strategiji Republike Hrvatske do 2030. godine, te se studiranje u ovom području smatra izrazito perspektivnim. Ruralno-zeleno-održivo-digitalno - uključi se u teme obrazovanja za sigurno zapošljavanje!


U sektoru turizma i ruralnog razvoja Fakultet provodi visokoškolsko i cjeloživotno obrazovanje iz područja biotehničkih i društvenih znanosti fokusirano na znanstvenom i stručnom radu, osiguranju kvalitete, međunarodnoj suradnji i suradnji sa lokalnom zajednicom s ciljem brze zapošljivosti studenata. Naglasak je na osposobljavanje stručnjaka za obavljanje operativnih i upravljačkih poslova u selektivnim oblicima turizma, profitnom i neprofitnom sektoru te javnim organizacijama vezanim uz područje turizma.  Studenti se osposobljavaju i za obavljanje operativnih poslova iz ostalih interdisciplinarnih područja povezanih s turizmom: elektroničko poslovanje i programsko inženjerstvo, računovodstvo i enogastronomija. Studenti imaju priliku učiti na konkretnim poslovnim modelima te razvijati svoje inovativne poslovne planove u turizmu i ugostiteljstvu, uz mentoriranje gospodarstvenika i stručnu praksu kao dio nastave.


Fakultet kontinuirano radi na unaprjeđenju uvjeta studiranja i rada što se vidi i kroz osiguravanje prostornih uvjeta. Prostorni kapaciteti smješteni su na više lokacija te obuhvaćaju glavnu zgradu u Požegi, Klijet i spremište vina u Podgorju, vinograd, prodavaonicu vina, sportsku dvoranu, Studentski dom dr. Franjo Tuđman i Studentski centar.

Kreiraj svoju karijeru u STEM sektoru i studiraj na Fakultetu turizma i ruralnog razvoja u Požegi!