Hrvatski
Hrvatski
English

Ranjive i podzastupljene skupine


Ranjive i podzastupljene skupine


Vrijeme studiranja je neponovljivo iskustvo za svaku osobu koja se odluči na nastavak školovanja, ali isto tako i velika promjena. Važno nam je da se svaki član naše akademske zajednice osjeća dobrodošlo, ravnopravno i sigurno u nastavnom procesu zbog čega osobama kojima je to potrebno pružamo dodatnu individualnu podršku tijekom studiranja. 

Sva pitanja vezana za studente iz ranjivih i podzastupljenih skupina, stjecanje statusa studenta iz ranjivih i podzastupljenih skupina uređena su Pravilnikom o studiranju studenata podzastupljenih i ranjivih skupina.

Ukoliko Vam je u bilo kojem trenutku razdoblja studiranja potrebna određena vrsta podrške možete se javiti voditelju (mentoru) za ranjive i podzastupljene skupine te mentoru i koordinatoru za osobe s invaliditetom na Fakultetu turizma i ruralnog razvoja u Požegi, ali i  Sveučilišnom Uredu za studente s invaliditetom.Studenti s invaliditetom

Na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ustrojen je Ured za studente s invaliditetom. Ured za studente s invaliditetom djeluje kao jedinstveni sveučilišni ured koji studentima s invaliditetom pruža informacije i podršku u prostorima ureda, te nastoji rješavati individualne potrebe pojedinih studenata s invaliditetom. Informacije mogu dobiti i svi oni koji su zainteresirani za studij, a nisu sigurni o svojim pravima i mogućnostima studiranja na odabranom fakultetu.


Studentima s invaliditetom smatraju se svi studenti koji zbog bolesti ili oštećenja imaju teškoća u realizaciji svakodnevnih akademskih aktivnosti, odnosno studenti:

  • s oštećenjem vida
  • s oštećenjima sluha
  • s motoričkim poremećajima
  • s kroničnim bolestima
  • s psihičkim poremećajima i bolestima
  • sa specifičnim teškoćama u učenju (primjerice disleksijom, disgrafijom, ADHD-om)
  • s ostalim zdravstvenim stanjima ili teškoćama koje mogu utjecati na tijek studiranja.


Status studenta s invaliditetom dokazuje se odgovarajućim rješenjima i/ili potvrdama. Ako student nema dokumente kojima bi potvrdio svoj status, može se obratiti koordinatoru za studente s invaliditetom Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi radi pokretanja postupka utvrđivanja statusa studenta.


MENTOR ZA STUDENTE S INVALIDITETOM 

doc.dr.sc. Barbara Pisker 

Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Telefon: 034/311-457


KOORDINATOR ZA STUDENTE S INVALIDITETOM 

Robert Kneis, bacc.admin.publ.

Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Telefon: 034/312-076


Studenti iz alternativne skrbi

Studenti iz alternativne skrbi su osobe bez odgovarajuće roditeljske skrbi iz dječjih domova i udomiteljskih obitelji koji nakon završene srednje škole žele nastaviti školovanje. Status studenta iz alternativne skrbi se  stječe na temelju potvrde nadležnog Centra za socijalnu skrb ili drugih odgovarajućih potvrda od nadležnih tijela.


Studenti s djecom su trudnice 

Studenti s djecom su trudnice te sve osobe koje u tijekom studiranja dobiju dijete ili imaju maloljetno dijete, a djetetu mogu biti u svojstvu roditelja, posvojitelja ili skrbnika. Status studenta s djecom se stječe na temelju Zapisa iz matice rođenih djeteta ili potvrdom nadležnog liječnika o trudnoći.


VODITELJ (MENTOR) ZA STUDENTE IZ RANJIVIH I PODZASTUPLJENIH SKUPINA

doc.dr.sc. Maja Ergović Ravančić

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Telefon: 034/311-463