1. Uvod u kolegij i detaljni izvedbeni plan nastave. Definiranje kemije hrane, osnovnih sastojaka hrane, te čimbenika (unutrašnjih i vanjskih) koji utječu na sastojke.Voda u hrani
2. Ugljikohidrati u hrani, podjela ugljikohidrata, nastajanje ugljikohidrata u biljnim tkivima. Građa najznačajnijih monosaharida, disaharida i polisaharida u hrani (3 sata). Biljna vlakna u hrani i njihova važnost. Škrob,probavljivost škroba, retrogradacija, želatinizacija i hidroliza škroba.
3. Struktura aminokiselina i proteina u hrani. Kemijske reakcije u koje stupaju, proteini u pojedinim namirnicama.
4. Lipidi u hrani. Struktura i kemijske reakcije masti i ulja. Struktura i važnost fosfolipida i sterola u hrani.
5. Vitamini topljivi u vodi i mastima. Struktura, sudjelovanje u biokemijskim ciklusima u organizmu, stabilnost pri procesiranju i skladištenju hrane. Biološki aktivni spojevi u hrani (polifenoli, karotenoidi, biogeni amini itd.)
6. Tvari arome u hrani. Struktura, stabilnost, podjela. Aditivi u hrani, upotreba i važnost u pojedinim proizvodima
7. Kemijska priroda enzima, reguliranje enzimskih reakcija. Primjena enzima u preradi hrane
8. Kemija mlijeka i mliječnih proizvoda
9. Kemija mesa, ribe i morskih plodova
10. Kemija žitarica, proizvoda od žitarica i leguminoza
11. Kemija voća, povrća i njihovih prerađevina
12. Kava, čaj, kakao, začini
13. Povezivanje kemijskog sastava hrane i promijena u hrani tijekom skladištenja i prerade