Hrvatski
Hrvatski
English

Upravljanje kvalitetom hrane u ugostiteljstvu

Naziv programa: Upravljanje kvalitetom hrane u ugostiteljstvu


Razina programa prema HKO-u: 6


Voditeljica obrazovnog programa

doc. dr. sc. Valentina Obradović


Značaj programa:

Moderni gosti su sve zahtjevniji i žele jasno promišljene, kvalitetne i funkcionalne obroke. Upravo kuhari svojim aktivnim sudjelovanjem trebaju dati jasnu, točnu i detaljnu informaciju o jelima koja kreiraju, njihovoj prehrambenoj vrijednosti, specifičnostima upotrjebljenih sastojaka kao i načinima priprave dotičnog jela. Takve informacije moraju biti dostupne gostu bilo u klasičnom ili sve više u digitalnom obliku.


U tu svrhu nužno je usavršavanje kuhara (ali i ostalih djelatnika u lancu kreiranja i posluživanja jela) u području poznavanja i razumijevanja sastojaka hrane i promjena kojima ti sastojci podliježu, poznavanja trendova u prehrani, kao i prehrane posebnih skupina potrošača. 


Sve navedeno mora biti prepoznatljivo među profesionalcima u području turizma i ugostiteljstva, te među gostima kroz certificirane sustave osiguranja kakvoće.


Posebnost programa:

Program pristupa tematici na razini 6 Hrvatskog kvalifikacijskog okvira (razina prijediplomskih sveučilišnih studija), što podrazumijeva kritičko razumijevanje činjenica i pojmova, te njihovo kreativno korištenje u rješavanju složenijih zadataka. Svi predavači uključeni u ovaj program sveučilišni su nastavnici uz suradnju stručnjaka iz realnog sektora s dugogodišnjim iskustvom u navedenom području, te su njihova obrazovna i praktična iskustva komparativna prednost programa.


Program je namijenjen:

Program je namijenjen širokoj populaciji građana uz posjedovanje prethodne kvalifikacije na razini 4.1. ili više a posebno:

  • Zaposlenima u kuhinjama na radnim mjestima kuhara
  • Zaposlenima u institucijama poput vrtića, škola, bolnica koji sudjeluju u planiranju i pripremi obroka
  • Zaposlenima u ugostiteljstvu na poslovima managera odjela hrane i pića
  • Zaposlenima u ugostiteljstvu na poslovima vezanim uz odnose s gostima (preporuke, posluživanje)
  • Članovima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava
  • Svim zainteresiranima koji imaju iskustvo u pripremi i/ili posluživanju hrane ili se time namjeravaju baviti.


Kompetencije:

  • Povezati utjecaj hrane sa zdravljem čovjeka
  • Kreirati jelovnik s označenom energetskom i nutritivnom vrijednosti i alergenima koji se nalaze u pojedinom jelu
  • Izraditi jelovnik prema namjeni (za djecu, vegetarijance, makrobiotičare itd.)
  • Kombinirati različite namirnice u gotovljenju jela u skladu s prilagođenim oblikom 
  • Navesti senzorska svojstva i važnost začina u prehrani
  • Osigurati da su jela izrađena i prezentirana u skladu sa standardima kvalitete
  • Primjenjivati načela HACCP sustava u poslovanju odjela hrane i pića
  • Nadzirati provedbu higijensko-sanitarnih smjernica u poslovanju ugostiteljskog objekta
  • Kritički procijeniti vlastiti rad i rad ostalih zaposlenika u svrhu nadogradnje pružane usluge.


Trajanje programa: 330 sati, 11 ECTS bodova


Oblici izvođenja nastave

Program u trajanju 330 sati realizirat će se redovitom nastavom uz mogućnost izvođenja putem online prijenosa u stvarnom vremenu.


Teorijski dio programa kao vođeni proces učenja i poučavanja (VPUP) u trajanju od 110 sati izvodit će se u učionicama (dvoranama) ustanove, opremljenima odgovarajućim nastavnim sredstvima uz mogućnost izvođenja putem online prijenosa u stvarnom vremenu.


Vježbe kao učenje temeljeno na radu (UTR) u trajanju od 110 sati izvodit će se u kuhinjama i učionicama (dvoranama) ustanove, opremljenima odgovarajućim nastavnim sredstvima, uz mogućnost izvođenja putem online prijenosa u slučaju kada je to moguće (u slučaju vježbi koje se izvode kao radionice u kuhinji nije moguć on line prijenos), kao i u prostorima poslodavaca.


Samostalne aktivnosti polaznika (SAP) u trajanju od 110 sati podrazumijevaju rješavanje problemskih zadataka temeljenih na stvarnim situacijama u kuhinjskom poslovanju, te samostalno proučavanje literature prema preporuci nastavnika.


Nastavni program:

 PREDMET

SATI 

NASTAVE

BROJ
ECTS BODOVA

 Osnove znanosti o prehrani

90

3,0

 Nutritivna i energetska vrijednost hrane

60

2,0

 Senzorska procjena hrane

60

2,0

 Sigurnost i kvaliteta hrane

90

3,0

 Primjena HACCP-a i ostalih standarda vezanih uz higijenske propise

30

1,0

 UKUPNO

330

11,0


Uvjerenje:

Svakom polazniku nakon uspješno završene završne provjere izdaje se Potvrda o specijalističkom usavršavanju za stjecanje mikrokvalifikacije Upravljanje kvalitetom hrane u ugostiteljstvu kojom se stječe 11 ECTS bodova.


Cijena programa:

Minimalan broj polaznika: 10

Maksimalan broj polaznika: 25


Kontakt

doc. dr. sc. Valentina Obradović

Vukovarska 17

34 000 Požega

Tel: 034/311-463

E-pošta: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Ukoliko ste zainteresirani za obrazovni program molimo Vas da se javite na navedene kontakt adrese ili ispunite prijavnicu:

Ime *
Prezime *
E-mail adresa *
Broj telefona/mobitela *
Edukacija za koju se prijavljujete*
Osnovni poslovni engleski jezik
Voditelj pripreme i provedbe EU projekata
Računalni operater/ka
Upravljanje kvalitetom hrane u ugostiteljstvu
Stručnjak/inja za umjetnu inteligenciju
Kratki obrazovni programi
Napomena (ukoliko želite navesti napomenu uz prijavu možete ju upisati)