Hrvatski
Hrvatski
English

Studenti požeškog Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Zlatnom lugu na praktičnom dijelu kuharstva: „Na ovakvoj nastavi naučim brojne kulinarske tajne“

Uz teoretski dio, studenti Fakulteta turizma i ruralnog razvoja – smjer Enogastronomija pohađaju i praktični dio nastave. Jedna od takvih nastava održana je i u Zlatnom lugu gdje uz svog mentora, glavnog kuhara Marijana Beka, nauče brojne kulinarske tajne koje mogu koristiti ne samo tijekom svog školovanja „za bolju ocjenu“ već i kod kuće. Studenti su više nego zadovoljni takvim načinom nastave radujući se svakoj takvoj narednoj jer uvijek dolazi nešto novo što nauče.


Na jednoj od takvih nastava studenti su usavršavali kuhanje čobanca i požeškog vinogradarskog ćevapa, što je za njih bio veliki izazov, a posebice onima koji su se s tom delicijom prvi puta susretali, ne samo u kuhanju već i konzumiranju.
Kuhanje čobanca je bilo podijeljeno u dvije grupe tako da je svaka po šest studenata pokušavala napraviti najukusniju deliciju koju su ocjenjivali malo bolji znalci i donijeli odluku koja je ekipa bila uspješnija.


-Kao što vidite danas je praktični dio kuharstva ovdje kod nas u Zlatnom lugu gdje na temu slavonske kuhinje – kuhanje čobanca i požeškog vinogradarskog ćevapa. Studenti su sami radili kuhanje čobanca, od pripreme luka i mesa do završnog kuhanja. U prvoj praktičnoj nastavi smo raili kuhinju Istre i Primorja, a u drugoj kuhinju Dalmacije – rekao nam je Marijan bek koji nije imao vremena za velike razgovore jer mu je prioritetna obveza učenje studenata u praktičnoj nastavi.


-Ovo je jedna od zanimljivijih cjelina, biti na praktičnoj nastavi gdje možemo puno toga naučiti. Kao što vidite u Zlatnom lugu usavršavamo svoja znanju, uz našeg mentora, u kuhanju slavonskog čobanca. Radimo prema dobivenim uputama, a možemo primijeniti i vlastite kreativnosti, dodavati začine kako bi ovaj specijalitet učinili boljim i ukusnijim. Danas kuhamo u dvije grupe. Na kraju će se ocjenjivati i donijeti odluka koja je grupa bila bolja. U svakom slučaju ova stečena znanja na praktičnom dijelu primjenjivat ću i kod kuće kada budem spremao ne samo ovaj već i druge specijalitete – rekao nam je Tin Gruić iz osijeka, student 1. godine studija Enogastronomije i turizma.


-Završila sam srednju Prehrambeno-tehnološku školu, smjer nutricionist. Htjela sam u tom smjeru nastaviti svoje usavršavanje iz kojeg sam se razloga i upisala na Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi. Danas u ovom praktičnom dijelu sudjelujem u kuhanju čobanca kojeg prije nisam niti kuhala, a nisam niti jela. Prema uputama počeli smo s pripremom mesa kojeg smo dobili i sa dodavanjem začina. Prvo smo stavili divljač a kasnije i druge tri vrste mesa, junetinu, teletinu i svinjetinu. Radimo u grupi, nas šest, i prema svojim ukusima i htjeli bi kao grupa da naš čobanac bude bolji od onog kojeg kuha druga ekipa. Puno toga nas je naučio naš mentor Marijan - rekla je Tamara Rozić iz Zagreba, studentica 1. godine studija Enogastronomije i turizma


IZVOR: pozega.eu

Savjetovalište za studente

Studenti s invaliditetom

Studentski dom u Požegi

Knjižnični katalog