Hrvatski
Hrvatski
English

Graševina Vinum Academicum šampion Festivala Graševine 2024. godine u odležanoj kategoriji

Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi u okviru spin off poduzeća Vinum Academicum d.o.o. nastavlja tradiciju proizvodnje vrhunskih vina u podrumu nastavne baze na području sela Podgorja, smještene u srcu vinogorja Kutjevo. U vinogradima uz bijele sorte grožđa poput Chardonnaya, Pinota sivog, Pinota bijelog, Sauvignona i Muškata žutog dominira kraljica vinograda Hrvatske – Graševina. Od samih početaka na nastavnoj bazi u Podgorju  provode se brojni pokusi čiji su rezultati objavljeni u završnim radovima studenata te stručnim i znanstvenim radovima nastavnika. Neiscrpna tema je uvijek bila graševina, a u novije vrijeme i slavonski hrast kao dio terroira. U cjelokupni proces proizvodnje vina uključeni su akademski građani; kako studenti, bivši studenti alumniji, danas zaposlenici na nastavnoj bazi tako i njihovi profesori pod vodstvom enologa doc.dr.sc. Josipa Mesića. Vrijedno je istaknuti vinograd klonova Graševine i svakako dugogodišnju praksu proizvodnje vina sorte Graševine u barrique bačvama izrađenim od slavonskog hrasta, a temelju na upravo spomenutih istraživanja i projekata na studiju Enogastronomije i Turizma.


Danas poduzeće Vinum academicum d.o.o. nastavlja tradiciju započetu 2015. godine kada je iz tadašnje nastavne baze u Podgorju na tržište puštena prva vrhunska Graševina u potpunosti proizvedena u barrique bačvama. Uz brojne varijacije u cilju istraživanja grožđe za vina Graševine birane za fermentaciju i njegu na talogu kao i odležavanje u hrastovim bačvama uvijek je bilo besprijekorne kakvoće i davalo je vina kompleksnog tijela, nešto viših alkohola ali i optimalnog sadržaja kiselina.


Nakon vinifikacije pri blendiranju, pažljivim odabirom pojedinih bačava koje su ostavljale najbolji otisak u vinu kreirana je i Graševina Academia berbe 2022. Pobjednička graševina berbi starijih godišta na festivalu graševine 2024. godine u Kutjevu njegovana je 18 mjeseci u više puta korištenim barrique bačvama slavonskog hrasta poput bačve koja nosi oznaku B1. To je jedna od bačava korištenih kroz više berbi ali unatoč tome još uvijek daje lijepe, decentne arome hrasta pri čemu dominira aroma korice naranče i vanilije. Vinom uz punoću tijela  kroz dugi završetak istaknute su i primarne arome sorte poput: jabuke, vinogradarske breskve i ogrozda. Lijepo je to vino, zaokruženo s potencijalom za odležavanje i uživanje kroz vrijeme koje dolazi. Vino se u redovitoj ponudi može pronaći u prodavaonici Akademskih vina Zlatne doline u Cehovskoj 1 u Požegi. Nagradu za šampionsko vino preuzeo je voditelj nastavno-istraživačke baze Ivan Malčić tijekom održanog Festivala graševine u subotu dana 1. lipnja.2024. godine.

Savjetovalište za studente

Studenti s invaliditetom

Studentski dom u Požegi

Knjižnični katalog