Hrvatski
Hrvatski
English

ENOGASTRONOMIJA

Cilj
Temeljni cilj kolegija je stjecanje znanja studenata o razvoju i aspektima kvalitete namirnica i jela, autohtonim prehrambenim proizvodima Republike Hrvatske (RH), načinima i razlozima zaštite imena na hrvatskom i europskom tržištu. Cilj kolegija je stjecanje znanja o vodećim i autohtonim vinima RH i svijeta te principima serviranja vina i sljubljivanja hrane i pića.
Uvjeti upisa
Ne postoje.
Ishodi učenja
- Poznavati i primijeniti odgovarajuću terminologiju u pripremi, ponudi i prodaji gastro proizvoda
- Obrazložiti aspekte kakvoće gastro proizvoda, te primjenu sustava osiguranja kakvoće u gastronomiji
- Obrazložiti važnost i značajke posebnih vrta prehrane
- Nabrojati i opisati vrste autohtonih prehrambenih proizvoda Republike Hrvatske
- Navesti karakteristike vina s obzirom na kategoriju kakvoće, vinogradarske regije i podregije
- Objasniti pripremu vina za serviranje, te osnovna pravila pri sljubljivanju hrane i pića
Nastavni plan
1. Uvodno predavanje, povijest razvoja gastronomije.
2. Pojam, razvoj i sredstva ponude gastro proizvoda.
3. Terminologija i oprema u gastronomiji.
4. Osnovne vrste jela u gastronomskoj ponudi.
5. Sustavi osiguranja kakvoće u ugostiteljstvu
6. Važnost Nutricionizma u gastronomiji.
7. Značajke posebnih vrta prehrane (mediteranska vegetarijanska, veganska, makrobiotička, bezglutenska).
8. Oznake zaštite hrvatskih autohtonih proizvoda i njihova važnost.
9. Značajke hrvatskih autohtonih proizvoda.
10. Osnove proizvodnje bijelih, crnih, roze, pjenušavih i specijalnih vina.
11. Podjela vina i zaštićene oznake izvornosti u RH.
12. Vinogradarske regije i podregije RH.
13. Zaštićene oznake izvornosti vina Europske unije, te karakteristike najznačajnijih vina pojedinih europskih zemalja.
14. Najznačajnija vinogradarska područja, te vinske sorte Južne Afrike, Amerika, Australije i Novog Zelanda.
15. Posluživanje vina i sljubljivanje hrane i vina.
Način ocjenjivanja
Ocjenjivanje i vrednovanje rada studenata tijekom nastave
Bodovi
Kolokviji 80
Zaključni ispit 20
Ocjenjivanje i vrednovanje rada studenata na ispitu
Pisani ispit 80
Usmeni ispit 20
Literatura
  • Vuksanović, N. (2019) Chef:Teorija i praksa. Beograd.
  • Mrgan, A. (2019) Hrvatski autohtoni prehrambeni proizvodi - Recenzirana elektronička skripta, Požega: Veleučilište u Požegi.
  • Mirošević, N. et al.(2009) Atlas hrvatskog vinogradarstva i vinarstva. Zagreb: Golden marketing – Tehnička knjiga.
Program: Turizam
ID: 6250
Vanjski ID: 243326
Ects: 5
Online postotak: 20
Ocjenjivanje:
90-100 izvrstan (5)
75-89,99 vrlo dobar (4)
60-74,99 dobar (3)
50-59,99 dovoljan (2)
0-49,99 nedovoljan (1)
Sati:
30 Predavanja
0 Seminari
30 Vježbe
0 Terenska nastava