Hrvatski
Hrvatski
English

POZNAVANJE PREHRAMBENE ROBE

Cilj
Cilj kolegija je upoznavanje studenata s trendovima u svijetu vezanim za hranu i prehranu te veza s turizmom. Upoznavanje s osnovnim grupama prehrambenih proizvoda, njihovim svojstvima, čuvanjem i distribucijom.
Uvjeti upisa
Ne postoje.
Ishodi učenja
- Opisati pojmove vezane za hranu, prehranu i zdravlje i vezu s turističkom ponudom
- Objasniti povezanost prehrane i očuvanja (poboljšanja) zdravlja te značenje navedenog koncepta u turizmu
- Navesti uzroke opadanja kvalitete i kvarenja hrane vezano za ugostiteljstvo te definiranje mjera za sprječavanje.
- Navesti i objasniti prehrambene proizvode biljnog i animalnog podrijetla, njihove posebnosti vezane prije svega za područja proizvodnje i mogućnosti primjene u turizmu
- Definirati uvjete čuvanja, pakiranja i distribucije za pojedine skupine proizvoda
- Opisati sustave kvalitete i sigurnosti u sektoru hrane
Nastavni plan
1. Hrana i zakonodavstvo o hrani
2. Sastojci hrane
3. Trendovi u prehrani
4. Hrana i turizam
5. Bolesti suvremenog doba koje se dovode u svezu s prehranom
6. Uzročnici kvarenja hrane
7. Principi sprječavanja kvarenja hrane
8. Prehrambeni proizvodi biljnog podrijetla
9. Prehrambeni proizvodi animalnog podrijetla
10. Hrvatski autohtoni prehrambeni proizvodi
11. Metode i postupci čuvanja pojedinih skupina proizvoda
12. Najčešći sustavi sigurnosti i kvalitete u sektoru hrane
Način ocjenjivanja
Ocjenjivanje i vrednovanje rada studenata tijekom nastave
Bodovi
Kolokviji 60
Seminarski rad 20
Zaključni ispit 20
Ocjenjivanje i vrednovanje rada studenata na ispitu
Pisani ispit 60
Seminarski rad 20
Usmeni ispit 20
Literatura
  • Šimundić, B. (2009) Prehrambena roba: prehrana i zdravlje. Opatija: Fakultet za turistički i hotelski menadžment.
Program: Turizam
ID: 6243
Vanjski ID: 243400
Ects: 6
Online postotak: 20
Ocjenjivanje:
90-100 izvrstan (5)
75-89,99 vrlo dobar (4)
60-74,99 dobar (3)
50-59,99 dovoljan (2)
0-49,99 nedovoljan (1)
Sati:
30 Predavanja
30 Seminari
0 Vježbe
0 Terenska nastava
Predavač/i: