Hrvatski
Hrvatski
English

BARSKO POSLOVANJE

Cilj
Cilj kolegija je prikupiti znanje i veštine koje omogućavaju uspješan rad u turističkim i ugostiteljskim objekatima kao što su hoteli, restorani, noćni klubovi ili turistički brodovi, ali i svaki manji ugostiteljski objekti koji imaju svoj bar. Izabrati odgovarajući način pristupanja gostu imajući na umu različite socijalne grupe i raznolike vrste osobnosti gostiju što zahtjeva veliku sposobnost prilagođavanja, sposobnost komuniciranja na različitim razinama, ljubaznost, staloženost i otvorenost.
Uvjeti upisa
Nema
Ishodi učenja
- Razumjeti osnovne pojmove i principe barskog poslovanja
- Usporediti i primjeniti tehnike pripreme i serviranja alkoholnih i bezalkoholnih pića i napitaka
- Odabrati i pravilno koristiti sirovine, opremu i iventar u barskom poslovanju
- Upravljati sustavima nabave roba i usluga u barskom poslovanju.
- Razviti povoljan odnos prema radu, gostu i ostalim zaposlenicima.
- Osmisliti i predložiti rješenje organizacije rada i izgleda bara
Nastavni plan
1. Vrste barova
2. Oprema bara (barski namještaj, oprema za zabavu i izvođenje programa, barski inventar...)
3. Organizacija rada u baru (osoblje)
4. Barsko poslovanje
5. Radni nastup
6. Posluživanje kave i čaja
7. Posluživanje frapea i vrućih pića
8. Posluživanje bezalkoholnih pića
9. Posluživanje piva i vina
10. Aperitivi i digestivi
11. Vrste i sastojci barskih mješavina
12. Pripremanje koktela
13. Flair trening
14. Naručivanje potrebnih artikala, iventara i sposobnost održavanja stanja zaliha
15. Rokovi trajanja i FIFO pravilo
Način ocjenjivanja
Ocjenjivanje i vrednovanje rada studenata tijekom nastave
Bodovi
Kolokviji 70
Zadaća 10
Zaključni ispit 20
Ocjenjivanje i vrednovanje rada studenata na ispitu
Pisani ispit 80
Usmeni ispit 20
Literatura
  • Giglio, A.; Meehan, J. (2009) Mr Boston-Official bartender’s guides. Chichester: JOHN WILEY & SONS.
  • Marošević, (1992) Poslovanje barova. Zagreb: Školska knjiga.
  • Sanders, E.E. (2018) The Profesional Server: A Training Manual. New York: Pearson.
Program: Enogastronomija
ID: 7002
Vanjski ID: 244193
Ects: 2
Online postotak: 20
Ocjenjivanje:
90 - 100 izvrstan (5)
75 - 89 vrlo dobar (4)
60 - 74 dobar (3)
50 - 59 dovoljan (2)
0 - 49 nedovoljan (1)
Sati:
15 Predavanja
0 Seminari
15 Vježbe
0 Terenska nastava
Predavač/i: