Hrvatski
Hrvatski
English

STRUČNA PRAKSA 3

Cilj
Cilj kolegija je stjecanje praktičnog iskustva o funkcioniranju barova i restorana. Studenti se upoznaju sa svakodnevnim zadaćama i dužnostima s kojima se pri obavljanju posla susreću voditelji objekata.
Uvjeti upisa
Nema
Ishodi učenja
- Utvrditi osnovne podatke o mjestu izvođenja stručne prakse (asortiman, kapacitet)
- Pripremiti planove prijema i samokontrole hrane i pića
- Predvidjeti potrebe gostiju
- Preporučiti pića gostima
- Sastaviti sredstva ponude hrane i pića
- Uskladiti potrebe gostiju s ponudom objekta
Nastavni plan
Vrste usluga koje nudi objekt.
Oprema kuhinje i restorana koja se odnosi na pripremu i serviranje hrane i pića (namještaj, stolno rublje, posuđe od porculana, staklo, metalno posuđe, pribor za jelo…)
Organizacijska struktura uslužnog osoblja, rad uslužnog osoblja.
Sredstva ponude hrane i pića (jelovnik, dnevna karta, meni, meni-karta, vrste jelovnika prema namjeni, vinska karta, cjenik pića…)
Prezentacija hrane i pića.
Odnos uslužnog osoblja prema gostu (predbilježbe (rezervacije), doček i prihvat gostiju, doprema jela i pića do gosta, naplata, ispraćaj gostiju, žalbe…)
Način serviranja jela po kategorijama (hladna predjela, topla predjela, juhe, jela od riba, rakova, školjkaša…, gotova jela, jela po narudžbi, salate, sirevi, slatka jela, voće)
Organizacija i provedba postupka pripreme i serviranja cateringa, svečanih primanja, proslava, kućnih dostava, zajutraka i doručka.
Oprema i pribor u baru.
Analiza ponude bara.
Načini posluživanja pića i napitaka u baru.
Postupak naručivanja, praćenja i održavanja stanja zaliha te rokovi trajanja vezano za pića i napitke.
Završni radovi nakon pojedinog obroka (doručka, ručka, večere), pospremanje nakon završetka rada i priprema za slijedeći dan.
Način ocjenjivanja
Ocjenjivanje i vrednovanje rada studenata tijekom nastave
Bodovi
Dnevnik prakse 100
Ocjenjivanje i vrednovanje rada studenata na ispitu
Dnevnik prakse 100
Literatura
  • Stručna literatura iz područja posluživanja hrane i pića i komunikacije s gostima.
  • Stručna literatura iz područja komunikacije s gostima.
Program: Enogastronomija
ID: 12743
Vanjski ID: 250806
Ects: 10
Online postotak: 20
Ocjenjivanje:
50 - 100 položeno
0 - 49 nedovoljan (1)
Sati:
0 Predavanja
0 Seminari
0 Vježbe
150 Terenska nastava
Predavač/i: