Hrvatski
Hrvatski
English

SERVIRANJE HRANE I PIĆA

Cilj
Cilj kolegija je stvoriti prepoznatljivost usluge koja se ogleda u stjecanju praktičnih znanja, vještina i kompetencija neophodnih za suvremeno poslovanje odjela hrane i pića u ugostiteljskom objektu. Razviti kompetencije za samostalan i timski rad u različitim ugostiteljskim objektima koji organiziraju, rukovode i kontroliraju proces sukladno poslovnoj politici na dinamičnom turističkom tržištu.
Uvjeti upisa
Nema
Ishodi učenja
- Organizirati rad tima u restoranskom okruženju
- Usvojiti pravila stručnog i kulturnog odnosa prema radu, kolegama i gostima
- Preporučiti standarde i tehnike profesionalnog posluživanja hrane i pića
- Procijeniti i primjeniti mjere za unaprjeđenje kvalitete usluge i zadovoljstva gostiju
- Osmisliti i prezentirati rješenje organizacije sustava posluživanja hrane i pića
Nastavni plan
1. Ugostiteljski objekti koji pružaju usluge hrane, pića i napitaka
2. Oprema restorana i sličnih objekata
3. Obroci i sredstva ponude u ugostiteljstvu
4. Pripremni radovi u ugostiteljstvu
5. Serviranje pojedinih grupa jela
6. Načini i tehnike posluživanja hrane
7. Sustavi posluživanja hrane i pića
8. Proces ugostiteljskog posluživanja i briga o gostu
9. Posluživanje zajutarka i doručka
10. Posluživanje u vrtu, na terasi, u hotelskoj sobi, u apartmanu, u prijevoznim sredstvima
11. Posluživanje hrane na coctail zabavama (Cocktail party)
12. Svečani obiteljski obroci, Vrtna primanja, Barbecue, Catering
13. Posluživanje Banketa, Buffeta, Diplomatski prijemi
14. Sistemi ocjene restorana
15. Sljubljivanje hrane i vina
Način ocjenjivanja
Ocjenjivanje i vrednovanje rada studenata tijekom nastave
Bodovi
Kolokviji 70
Zadaća 10
Zaključni ispit 20
Ocjenjivanje i vrednovanje rada studenata na ispitu
Pisani ispit 80
Usmeni ispit 20
Literatura
  • Gagić, S. (2016) Servis hrane i pića. Banja Luka: Fakultet za turizam i hotelijerstvo.
  • Marošević, (2020) Ugostiteljsko posluživanje 1. Pula: HOREBA.
  • Ratkajec, S. (2023) Ugostiteljstvo. 3. izd. Zagreb: Školska knjiga.
Program: Enogastronomija
ID: 7001
Vanjski ID: 244197
Ects: 4
Online postotak: 20
Ocjenjivanje:
90 - 100 izvrstan (5)
75 - 89 vrlo dobar (4)
60 - 74 dobar (3)
50 - 59 dovoljan (2)
0 - 49 nedovoljan (1)
Sati:
30 Predavanja
0 Seminari
15 Vježbe
0 Terenska nastava
Predavač/i: