Hrvatski
Hrvatski
English

GASTRONOMIJA I KULTURA

Cilj
Cilj kolegija je povezati sveobuhvatni pregled sociologije hrane i prehrane s naglaskom na hrvatsku gastronomsku baštinu. Interpretiraju se empirijska pitanja koja proizlaze iz odnosa hrane prema nejednakosti, neimaštini, pripadnosti različitoj religiji i ekonomskoj klasi. Prezentiranje hrane kao kulturalnog simbola i fundamentalnih pitanja njenog konzumiranja.

Uvjeti upisa
Nema
Ishodi učenja
- Obrazložiti kulturološku važnost gastronomije.
- Povezati sociološke i antropološke značajke s gastronomijom.
- Utvrditi poveznicu hrvatske baštine s gastronomijom pojedinih regija.
- Obrazložiti povezanost gastronomije sa specifičnostima u društvu (klasna razlika, religija, ideologija) i utjecaj suvremenog društva na promjene gastronomskih navika.
- Raspravljati o društvenom značaju hrane i utjecaju njene proizvodnje, distribucije i potrošnje na društveni život.
Nastavni plan
1. Sociološka i antropološka perspektiva gastronomije
2. Hrana i identitet
3. Hrvatska gastronomska baština
4. Društvena i kulturološka uvjetovanost prehrane (globalne nejednakosti i pristup hrani, klasa, rasa, dob, spol)
5. Religija i hrana: povezanost rituala i hrane, simbolička upotreba hrane
6. Prehrambena politika i proizvodnja hrane u prehrambenom sustavu
7. Utjecaj medija na gastronomiju: hrana u popularnoj i masovnoj kulturi
8. Konzumerizam i prehrambeni opskrbni lanci
9. Porast poremećaja prehrane u suvremenim društvima
10. Interkulturalne osnove bontona za stolom
11. Gastronomija u umjetnosti i književnosti
12. Gastronomija i ekspresija emocija (kultura gurmanske hrane)
13. Promjene u tehnologijama proizvodnje hrane i njihov utjecaj na društvo
14. Održivost prehrambenih sustava: okolišni i klimatski utjecaji prehrambene industrije
15. Društveni pokreti alternativnih prehrambenih modela i budućnost prehrane
Način ocjenjivanja
Ocjenjivanje i vrednovanje rada studenata tijekom nastave
Bodovi
Kolokviji 60
Seminarski rad 30
Zaključni ispit 10
Ocjenjivanje i vrednovanje rada studenata na ispitu
Pismeni ispit 60
Seminarski rad 30
Usmeni ispit 10
Literatura
  • Montanari, M. (2011) Hrana kao kultura. Zagreb: Sandorf.
  • Mennell, S.; Murcott, A.; Otterloo, A. H. (1998) Prehrana i kultura: sociologija hrane. Zagreb: Jesenski Turk.
Program: Enogastronomija
ID: 12879
Vanjski ID: 251304
Ects: 3
Online postotak: 20
Ocjenjivanje:
0-49 nedovoljan (1)
50-59 dovoljan (2)
60-74 dobar (3)
75-89 vrlo dobar (4)
90-100 izvrstan (5)
Sati:
30 Predavanja
15 Seminari
0 Vježbe
0 Terenska nastava