Hrvatski
Hrvatski
English

STRUČNA PRAKSA 2

Cilj
Cilj kolegija je stjecanje praktičnog iskustva o funkcioniranju gastronomske ponude. Studenti se upoznaju sa svakodnevnim zadaćama i dužnostima s kojima se pri obavljanju posla pripreme hrane, osmišljavanja jelovnika i ponude novih jela susreću voditelji objekata.
Uvjeti upisa
Nema
Ishodi učenja
- Utvrditi osnovne podatke o mjestu izvođenja stručne prakse (uređenost, opremljenost i organizacijsku strukturu)
- Opisati postupak nabave i skladištenja namirnica te planiranje i pripremu jela za slijedeći dan
- Predložiti ponudu objekta u odnosu na prehranu posebnih skupina potrošača
- Osmisliti nove jelovnike i analzirati postojeće
- Analizirati vinsku kartu
- Obrazložiti načine posluživanja vina i dati prijedloge sparivanja vina s hranom
Nastavni plan
Planiranje, pripremanje i skladištenje različitih grupa jela (npr.juhe, umaci, pečenja, hladna jela, topla jela…)
Planiranje rada u kuhinji i plan nabavke na tjednoj/mjesečnoj bazi
A la carte i Table d'hote ponude jela
Izrada normativa
Analiza menija prema važećim nutricionističkim smjernicama.
Ponuda prehrane posebnih skupina potrošača (vegetarijanska, veganska, makrobiotička, bezglutenska, bez laktoze, djeca, posebne religijske skupine).
Prostor i ponuda za proizvodnju slastica
Vinska karta: podrijetlo vina (RH, svijet, regija, podregija, vinogorja, ZOI)
Kriteriji odabira vina za vinsku kartu
Načini posluživanja vina (na čaše, butelje…)
Sparivanje vina s jelima iz jelovnika
Način ocjenjivanja
Ocjenjivanje i vrednovanje rada studenata tijekom nastave
Bodovi
Dnevnik prakse 100
Ocjenjivanje i vrednovanje rada studenata na ispitu
Dnevnik prakse 100
Literatura
  • Stručna literatura iz područja gastronomske ponude.
Program: Enogastronomija
ID: 12742
Vanjski ID: 250805
Ects: 5
Online postotak: 20
Ocjenjivanje:
50 - 100 položeno
0 - 49 nedovoljan (1)
Sati:
0 Predavanja
0 Seminari
0 Vježbe
90 Terenska nastava
Predavač/i: