Hrvatski
Hrvatski
English

PREHRANA POSEBNIH SKUPINA POTROŠAČA

Cilj
Cilj kolegija je stjecanje znanja o specifičnotima prehrane posebnih skupina potrošača. Posebne skupine mogu biti s obzirom na vlastiti odabir određenog načina prehrane i /ili životnog stila ili uslijed određenih zdravstvenih stanja ili dobi.
Uvjeti upisa
Položen kolegij Osnove znanosti o prehrani
Ishodi učenja
- Utvrditi specifičnosti vegetarijanske/veganske i makrobiotičke kuhinje
- Utvrditi specifičnosti bezglutenske i prehrane bez laktoze
- Utvrditi specifičnosti prehrane sportaša
- Utvrditi specifičnosti prehrane pojedinih religija
- Utvrditi specifičnosti prehrane dijabetičara i kardiovaskularnih bolesnika
- Utvrditi specifičnosti prehrane u različitim životnim dobima
- Preporučiti sastojke jela ovisno o specifičnim zahtjevima pojedinih skupina
Nastavni plan
1. Uvod u kolegij, definiranje posebnih skupina potrošača
2. Vegetarijanska prehrana
3. Veganska prehrana
4. Makrobiotička prehrana
5. Bezglutenska prehrana
6. Prehrana bez laktoze
7. Prehrana sportaša
8. Prehrana i religija
9. Prehrana i dijabetes
10. Prehrana kardiovaskularnih bolesnika
11. Prehrana trudnica i dojilja
12. Prehrana djece i adolescenata
13. Prehrana osoba starije životne dobi
14. Završni primjeri formiranja jelovnika za pojedine skupine
Način ocjenjivanja
Ocjenjivanje i vrednovanje rada studenata tijekom nastave
Bodovi
Kolokviji 70
Praktičan rad (zaključni ispit) 30
Ocjenjivanje i vrednovanje rada studenata na ispitu
Pisani ispit 70
Usmeni ispit + praktični dio ispita 30
Literatura
  • Posavec, I. ur. (2018) Ukusna dijetetika- Priručnik za izradu dijetetskih jela. Zagreb: Pučko otvoreno učilište.
  • Krešić, G. (2012) Trendovi u prehrani. Opatija: Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.
Program: Enogastronomija
ID: 6995
Vanjski ID: 244163
Ects: 4
Online postotak: 20
Ocjenjivanje:
90-100 izvrstan (5)
75-89 vrlo dobar (4)
60-74 dobar (3)
50-59 dovoljan (2)
0-49 nedovoljan (1)
Sati:
30 Predavanja
0 Seminari
15 Vježbe
0 Terenska nastava