Hrvatski
Hrvatski
English

GASTRONOMIJA II

Cilj
Cilj kolegija je povezati stečena znanja o osnovnim pojmovima iz gastronomije u svrhu samostalnog upravljanja radom u kuhinji.
Dizajniranje novih jelovnika na temelju stečenih znanja o proizvodnji određenih skupina hrane (meso, voće i povrće, žitarice, ribe, školjke i morski plodovi).
Odabrati najprikladnije metode u pekarstvu i slastičarstvu s ciljem dobivanja kvalitetnih i inovativnih proizvoda.
Uvjeti upisa
Odslušan kolegij Gastronomija I
Ishodi učenja
- povezati osnovna znanja o tehnikama u gastronomiji
- Odabrati odgovarajuće načine za serviranje i dekoriranje jela.
- Razviti nove jelovnike
- Razviti nove kombinacije jela.
Nastavni plan
1. Metode i načini pripreme toplih jela
2. Metode i načini pripreme hladnih jela
3. Metode i načini pripreme juhe i umaka
4. Metode i načini pripreme salata
5. Priprema gotovih jela
6. Priprema jela po naružbi (a la carte)
7. Proizvodnja malih zalogaja (finger food)
8. Proizvodnja tjestenine
9. Proizvodnja kruha i peciva
11. Proizvodnja pekarskih proizvoda
11. Proizvodnja čokolade i sličnih proizvoda
12. Proizvodnja kolača i slastica
13. Postupak izrade i osmišljavanja jelovnika
14. Serviranje i dekoriranje jela
15. Trendovi dekoriranja u gastronomiji
Način ocjenjivanja
Ocjenjivanje i vrednovanje rada studenata tijekom nastave
Bodovi
kolokvij (predavanja) 60
seminarski rad 20
zaključni ispit 20
Ocjenjivanje i vrednovanje rada studenata na ispitu
pisani ispit 60
seminarski rad 20
usmeni ispit 20
Literatura
  • Vuksanović, N. (2019) Chef:Teorija i praksa. Novi Sad: vlastita naklada.
  • Albrecht, T. et al. (2010) Priručnik o pekarstvu i slastičarstvu-teorija i praksa. Zagreb: Tim Zip d.o.o.
  • Herceg, Z. (2008) Procesi konzerviranja hrane: novi postupci. Zagreb: Golden marketing.
  • Vuksanović, N.(2023) Sous Vide: toplotna obrada u vakuumu. Beograd: vlastita naklada.
Program: Enogastronomija
ID: 6993
Vanjski ID: 244147
Ects: 7
Online postotak: 20
Ocjenjivanje:
90-100 izvrstan (5)
75 - 89 vrlo dobar (4)
60-74 dobar (3)
50-59 dovoljan (2)
0-49 nedovoljan (1)
Sati:
45 Predavanja
0 Seminari
45 Vježbe
0 Terenska nastava