Hrvatski
Hrvatski
English

VINOGRADARSTVO I VINARSTVO HRVATSKE

Cilj
Cilj kolegija je stjecanje znanja o vođećim i autohtnim kultivarima vinove loze te o vinorodnim područjima Republike Hrvatske s posebnim naglaskom na specifične okolinske uvjete proizvodnje grožđa i vina. Osposobiti studente za implementaciju zakonskih propisa iz područja vinogradarstva i vinarstva republike Hrvatske.
Uvjeti upisa
Nema
Ishodi učenja
- Obrazložiti primjenu i značaj zakonskih propisa u proizvodnji i grožđa i vina u Republici Hrvatskoj.
- Povezati karakteristike kultivara vinove loze s tehnološkim postupcima proizvodnje grožđa i vina.
- Obrazložiti utjecaj okolinskih uvjeta na kakavoću grožđa i vina.
- Opisati krakteristike pojedinih kultivara vinove loze.
- Interpretirati Zaštićene oznake izvornosti vina Republike Hrvatske
- Preporučiti i vina sukladno regionalnim značaju i karakterističnom tehnološkom postupku proizvodnje.
Nastavni plan
1. Povijest proizvodnje grožđa i vina u Hrvatskoj.
2. Značaj zakona o vinu u proizvodnji grožđa i vina.
3. Podzakonski akti značajni za proizvodnju grožđa i vina.
4. Zaštićene oznake izvornosti i Zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla.
5. Vinogradarske regije - Slavonija i Hrvatsko Podunavlje
6. Vinogradarske regije - Središnja (Bregovita) Hrvatska
7. Vinogradarske regije - Istra i Kvarner
8. Vinogradarske regije - Dalmacija
9. Najzastupljenije bijele vinske sorte u Hrvatskoj (Zona B i C1) i najznačajnija vina
10. Najzastupljenije bijele vinske sorte u Hrvatskoj (Zona C2 i C3) i najznačajnija vina
11. Najzastupljenije crne vinske sorte u Hrvatskoj (Zona B i C1) i najznačajnija vina
12. Najzastupljenije crne vinske sorte u Hrvatskoj (Zona C2 i C3) i najznačajnija vina
13. Manje zastupljene autohtone sorte vinove loze u Hrvatskoj.
14. Stolne sorte grožđa
15. Nove sorte u Hrvatskoj - sorte otporne na gljivična oboljenje
Najznačajniji proizvođači i udruge proizvođača grožđa i vina u Hrvatskoj (sukladno zakonskim propisima, tradiciji, lokalnom značaju i prisustvu na tržištu)
Način ocjenjivanja
Ocjenjivanje i vrednovanje rada studenata tijekom nastave
Bodovi
kolokvij 40
kolokvij 40
Ocjenjivanje i vrednovanje rada studenata na ispitu
Zaključni ispit 20
Literatura
  • Mirošević, N.; Turković, Z. (2003) Ampelografski atlas. Zagreb: Golden marketing.
  • Maletić, E.; Karoglan-Kontić, J.; Pejić, I. (2008) Vinova loza: ampelografija, ekologija, oplemenjivanje. Zagreb: Školska knjiga.
  • Mirošević, N. et al. (2009) Atlas hrvatskog vinogradarstva i vinarstva. Zagreb: Golden marketing.
  • Maletić, E. et al. (2015) Hrvatske izvorne sorte vinove loze - zelena knjiga. Zagreb: Državni zavod za zaštitu prirode.
Program: Enogastronomija
ID: 6989
Vanjski ID: 244179
Ects: 4
Online postotak: 20
Ocjenjivanje:
0 - 49 nedovoljan (1)
50 - 59 dovoljan (2)
60 - 74 dobar (3)
75 - 89 vrlo dobar (4)
90 - 100 izvrstan (5)
Sati:
30 Predavanja
0 Seminari
15 Vježbe
0 Terenska nastava
Predavač/i: