Hrvatski
Hrvatski
English

UPRAVLJANJE SIGURNOŠĆU I KVALITETOM HRANE

Cilj
Temeljni cilj kolegija je upoznavanje studenata s principima i zakonodavnom osnovom kvalitete i zdravstvene ispravnosti hrane u Hrvatskoj i EU, metodama osiguranja zdravstveno ispravne hrane, kao i analitičkim metodama kontrole. S povezivanjem tržišta sigurnost hrane je postala internacionalna tema, problem koji zahtijeva harmonizaciju zakonodavstva na međunarodnom nivou, i povezivanje svih u prehrambenom lancu: od polja do stola. Cilj kolegija je osposobiti studente za poslove vezane uz metodologiju osiguranja kakvoće i proizvodnju zdravstveno ispravne hrane.
Uvjeti upisa
Nema
Ishodi učenja
- Pripremiti planove prijema i samokontrole sirovina
- Uskladiti planove validacije radnih postupaka i proizvodnje hrane sa zakonskom regulativom
- Organizirati stručne poslove u proizvodnim pogonima na principima dobre proizvođačke prakse, dobre higijenske prakse i HACCP-a
- Upravljati sustavima nadzora kakvoće i zdravstvene ispravnosti hrane (ISO, HACCP, IFS, BRS…)
Nastavni plan
1. Uvodu kolegij. Pojam kakvoće i sigurnosti hrane, razvoj na području kakvoće i sigurnosti hrane.
2. Zakonodavstvo, propisi o namirnicama.
3. Zahtjevi za kakvoćom hrane utemeljeni na zakonskoj regulativi i posebnim propisima o hrani.
4. Standardi kojima se osigurava zdravstvena ispravnost i kvaliteta hrane.
5. Koncept ISO, koncept HACCP-a, IFS-a Izrada HACCP plana.
6. Sigurnost hrane
7. Opasnosti u hrani
8. Upravljanje siguirnošću hrane
9. Procjena rizika od opasnosti u hrani
10. Upoznavanje s analitičkim metodama za osiguranje i nadzor zdravstvene ispravnosti hrane.
11. Upoznavanje s analitičkim metodama za osiguranje i nadzor kakvoće hrane.
12. Principi, prikladnost, sijedivosti u proizvodnji hrane.
13. Alergeni u hrani i važnost prepoznavanja i detekcije alergena.
14. Hranjiva vrijednost hrane i trajnost hrane
15. Inspekcijski nadzori proizvodnje i serviranja hrane.


Način ocjenjivanja
Ocjenjivanje i vrednovanje rada studenata tijekom nastave
Bodovi
kolokvij (predavanja) 60
projekt 20
zaključni ispit 20
Ocjenjivanje i vrednovanje rada studenata na ispitu
pisani ispit 60
projekt 20
usmeni ispit 20
Literatura
  • Juran, M.; Gryna, F. M. (1999) Planiranje i analiza kvalitete. 3.izd. Zagreb: Mate d.o.o.
  • Radovanović, R.; Đekić, I. (2011) Upravljanje kvalitetom u procesima proizvodnje hrane. Beograd: Poljoprivredni fakultet.
  • Havranek, J. et al. (2014) Sigurnost hrane: od polja do stola. Zagreb: M.E.P. d.o.o.
  • Škrabal, S. (2018) Nadzor kakvoće i sigurnosti hrane- priručnik za vježbe. Požega: Veleučilište u Požegi.
  • Koprivnjak, O. (2014) Kvaliteta, sigurnost i konzerviranje hrane. Rijeka: Medicinski fakultet.
Program: Enogastronomija
ID: 6988
Vanjski ID: 244177
Ects: 5
Online postotak: 20
Ocjenjivanje:
90-100 izvrstan (5)
75 - 89 vrlo dobar (4)
60-74 dobar (3)
50-59 dovoljan (2)
0-49 nedovoljan (1)
Sati:
30 Predavanja
0 Seminari
30 Vježbe
0 Terenska nastava
Predavač/i: