Hrvatski
Hrvatski
English

HRVATSKI AUTOHTONI PREHRAMBENI PROIZVODI

Cilj
Cilj kolegija je stjecanje znanja studenata o autohtonim prehrambenim proizvodima, njihovoj tehnologiji i tradiciji proizvodnje, načinima i razlozima zaštite imena na hrvatskom i europskom tržištu. Usvojiti znanja posebnosti tehnologije proizvodnje, kulturnih, gastronomskih, pravnih i ekonomskih značajki, proizvodnje autohtonih prehrambenih proizvoda.
Uvjeti upisa
Nema
Ishodi učenja
- Objasniti značenje zaštite imena nekog autohtonog proizvoda, te koristiti se potrebnim informacijama u postupku zaštite autohtonih proizvoda.
- Opisati, vrste autohtonih prehrambenih proizvoda RH, koji su zaštitili ime ZOI, ZOZP i ZTS, nacionalnom oznakom i oznakom zaštite na EU tržištu.
- Prezentirati postupak zaštite imena OI, OZP i TS na nacionalnom i EU tržištu.
- Obrazložiti specifičnosti kemijskog sastava, nutritivnih i organoleptičkih svojstava autohtonih proizvoda.
- Opisati tradicionalnu tehnologiju i primjenu novijih tehnoloških dostignuća u proizvodnji autohtonih prehrambenih proizvoda.
Nastavni plan
1. Definicije i vrste hrvatskih autohtonih proizvoda. Vrste oznaka zaštite autohtonih proizvoda.
2. Kulturni, gastronomski, pravni i ekonomski značaj proizvodnje i zaštite imena autohtonih prehrambenih proizvoda.
3. Hrvatski mesni autohtoni proizvodi.
4. Proizvodnja istarskog pršuta.
5. Proizvodnja krčk, drniškog i dalmatinskog pršuta.
6. Proizvodnja baranjskog i slavonskog kulena.
7. Paška i lička janjetina.
8. Meso zagorskog purana.
9. Međimursko meso 'z tiblice.
10. Proizvodnja hrvatskih autohtonih sireva.
11. Proizvodnja maslinovog ulja.
12. Hrvatska autohtona maslinova ulja.
13. Uzgoj neretvanske mandarina.
14. Uzgoj autohtonog povrća. Proizvodnja ogulinskog kiselog kupusa i varaždinskog zelja.
15. Proizvodnja ličkog krumpira. Proizvodnja ostalih hrvatskih autohtonih prehrambenih oproizvoda.
Način ocjenjivanja
Ocjenjivanje i vrednovanje rada studenata tijekom nastave
Bodovi
kolokvij 60
seminarski rad 20
zaključni ispit 20
Ocjenjivanje i vrednovanje rada studenata na ispitu
pisani ispit 60
seminarski rad 20
zaključni ispit 20
Literatura
  • Mrgan, A. (2019) Hrvatski autohtoni prehrambeni proizvodi - Recenzirana elektronička skripta, Požega: Veleučilište u Požegi.
  • Bukvić, Ž.; Kralik, D.; Milaković, Z. (2007) Hrvatski autohtoni proizvodi. Osijek: Poljoprivredni fakultet.
  • Kovačević, D. (2014) Tehnologija kulena i drugih fermentiranih kobasica. Osijek: Prehrambeno-tehnološki fakultet.
Program: Enogastronomija
ID: 6985
Vanjski ID: 244148
Ects: 2
Online postotak: 20
Ocjenjivanje:
90-100 izvrstan (5)
75 - 89 vrlo dobar (4)
60-74 dobar (3)
50-59 dovoljan (2)
0-49 nedovoljan (1)
Sati:
15 Predavanja
0 Seminari
15 Vježbe
0 Terenska nastava