Hrvatski
Hrvatski
English

GASTRONOMIJA I

Cilj
Cilj kolegija je stjecanje znanja o osnovnim pojmovima iz gastronomije kako bi kroz vježbu i praktičan rad bili u mogućnosti samostalno upravljati radom u kuhinji.
Upoznаvаnje s nаmirnicаma, njihovom mehаničkom i toplinskom obrаdom pri čemu je potrebno poznavati osnove svakog pojedinog procesa s ciljem dа se od polаzne sirovine nаprаvi konačan proizvod.
Uvjeti upisa
Nema
Ishodi učenja
- Objasniti karakteristike prostora i opreme koji se koriste u gastronomskoj pripremi hrane
- Preporučiti postupke skladištenja namirnica i pripreme hrane u svrhu bolje organizacije rada i očuvanja nutritivne vrijednosti hrane.
- Predvidjeti posljedice pojedinih postupaka tijekom pripreme hrane na njezine sastojke.
- Objasniti upotrebu različitih namirnica, te aditiva u pripremi hrane
- Kombinirati potrebne resurse i radnje u svrhu realizacije zadanog menija
Nastavni plan
1.Povijest razvoja gastronomije
2.Oprema u gastronomiji
3.Terminologija u gastronomiji
4.Planiranje i organizacija proizvodnje
5.Pripremne radnje u ugostiteljskoj kuhinji
6.Principi toplinske obrade hrane
7.Mehaničke,strukturne i kemijske promjene hrane tijekom obrade i skladištenja
8.Upotreba ulja i masti u gastronomiji
9.Upotreba začina i mirodija u gastronomiji
10.Upotreba zgušnjivača i zaslađivača u gastronomiji
11. Upotreba mesa i mesnih prerađevina u gastronomiji
12.Upotreba žitarica i sjemenki u gastronomiji
13.Upotreba voća i povrća u gastronomiji
14.Upotreba ribe, školjki i morskih plodova u gastronomiji
15.Upotreba mlijeka, jaja i sira u gastronomiji
Način ocjenjivanja
Ocjenjivanje i vrednovanje rada studenata tijekom nastave
Bodovi
Kolokviji 70
Praktičan rad (plan nabave) 10
Domaće zadaće 10
Zaključni ispit 10
Ocjenjivanje i vrednovanje rada studenata na ispitu
Pisani ispit 70
Usmeni ispit 20
Praktičan rad - ispit 10
Literatura
  • Vuksanović, N. (2019) Chef:Teorija i praksa. Novi Sad: vlastita naklada.
  • Katanec, V.; Erak, Š. (1997) Normativi utroška namirnica i pića i vođenje kuhinje u ugostiteljstvu. Zagreb : Progres.
  • Herceg, Z. (2008) Procesi konzerviranja hrane : novi postupci, Zagreb: Golden marketing.
  • Lelas, V. (2008) Procesi pripreme hrane. Zagreb: Golden marketing.
  • Kovačević, D. (2001) Kemija i tehnologija mesa i ribe. Osijek: Prehrambeno-tehnološki fakultet.
Program: Enogastronomija
ID: 6984
Vanjski ID: 244145
Ects: 7
Online postotak: 20
Ocjenjivanje:
90-100 izvrstan (5)
75-89 vrlo dobar (4)
60-74 dobar (3)
50-59 dovoljan (2)
0-49 nedovoljan (1)
Sati:
45 Predavanja
0 Seminari
45 Vježbe
0 Terenska nastava