Hrvatski
Hrvatski
English

REGIONALNE HRVATSKE KUHINJE

Cilj
Cilj kolegija je povezati teorijska znanja o jelima u pojedinim regijama Hrvatske kako bi se očuvala tradicija pripreme takvih jela, ali i njihovo osuvremenjivanje.
Spoznati važnost kulturne baštine Hrvatske kroz rekonstruiranje jela određene hrvatske regije.
Uvjeti upisa
Nema
Ishodi učenja
- Planirati organizaciju proizvodnje (od sirovine do konačnog proizvoda).
- Izabrati odgovarajuće tehnike u gastronomiji uz primjenu odgovarajuće terminologije.
- Objasniti specifičnosti kuhinje određene hrvatske regije .
- Podržati njegovanje hrvatske baštine kroz kuharstvo.
Nastavni plan
1.Povijest i razvoj hrvatske gastronomije
2.Kulturna baština hrvatske kuhinje
3.Prepoznatljivost hrvatske kuhinje izvan Hrvatske
4.Gastronomski turizam u Republici Hrvatskoj
5.Kuhinja istarske regije
6.Kuhinja primorsko-otočne regije
7.Kuhinja dalmatinske regije
8.Kuhinja dubrovačko-neretvanske regije
9.Kuhinja slavonsko-baranjske regije
10.Kuhinja međimursko-podravske regije
11.Kuhinja ličko-goranske regije
12.Kuhinja zagorsko-prigorske regije
13.Kuhinja Zagreba i zagrebačke regije
14.Tradicionalni hrvatski sirevi
15.Tradicionalne hrvatske slastice
Način ocjenjivanja
Ocjenjivanje i vrednovanje rada studenata tijekom nastave
Bodovi
Kolokviji 60
Zaključni ispit 20
Seminarski rad 20
Ocjenjivanje i vrednovanje rada studenata na ispitu
Pisani ispit 60
Usmeni ispit 20
Seminarski rad 20
Literatura
  • Šimonović, B.; Semenčić, I. (2020) Tradicionalna hrvatska jela. Kastav: Extrade d.o.o.
  • Mirić, B.; Vukušić, D. (2006) Hrvatska regionalna kuharica. Zagreb: Mozaik knjiga.
  • Ivanišević, J. (2015) Povijesni rječnik hrvatskog kulinarstva A- M. Zagreb : Institut za etnologiju i folkloristiku.
  • Ivanišević, J. (2019) Povijesni rječnik hrvatskog kulinarstva N- Ž. Zagreb : Institut za etnologiju i folkloristiku.
Program: Enogastronomija
ID: 7433
Vanjski ID: 244166
Ects: 6
Online postotak: 20
Ocjenjivanje:
90-100 izvrstan (5)
75-89 vrlo dobar (4)
60-74 dobar (3)
50-59 dovoljan (2)
0-49 nedovoljan (1)
Sati:
30 Predavanja
0 Seminari
45 Vježbe
0 Terenska nastava
Predavač/i: