Hrvatski
Hrvatski
English

OSNOVE ZNANOSTI O PREHRANI

Cilj
Ciljevi kolegija su stjecanje znanja o ljudskoj prehrani, energijskim potrebama, te potrebama za hranjivim tvarima. Upoznavanje sa smjernicama pravilne prehrane u različitim životnim ciklusima, te primjena istih u planiranju obroka.
Uvjeti upisa
Uvjet za izlazak na ispit iz kolegija Osnove znanosti o prehrani je položen ispit iz kolegija Kemija hrane.
Ishodi učenja
- Objasniti osnovne pojmove znanosti o prehrani, procese probave hrane i energijske potrebe organizma.
- Objasniti hranjive tvari u hrani i potrebe organizma za hranjivim tvarima.
- Predvidjeti promjene kojima su izložene hranjive tvari tijekom obrade namirnica i pripreme obroka.
- Interpretirati smjernice pravilne prehrane u planiranju obroka prema različitoj životnoj dobi.
Nastavni plan
1. Uvod u kolegij, osnovni pojmovi u znanosti o prehrani. (5 sati)
2. Probava hrane. (5 sati)
3. Energijske potrebe organizma. (5 sati)
4. Hranjive tvari u hrani, metabolizam i dnevne potrebe - bjelančevine. (5 sati)
5. Hranjive tvari u hrani metabolizam i dnevne potrebe - ugljikohidrati. (5 sati)
6. Hranjive tvari u hrani metabolizam i dnevne potrebe - masti. (5 sati)
7. Hranjive tvari u hrani, metabolizam i dnevne potrebe - vitamini. (5 sati)
8. Hranjive tvari u hrani, metabolizam i dnevne potrebe - mineralne tvari. (5 sati)
9. Važnost vode u prehrani. (5 sati)
10. Namirnice kao izvori hranjivih tvari i njihovo očuvanje tijekom obrade (biljni izvori). (5 sati)
11. Namirnice kao izvori hranjivih tvari i njihovo očuvanje tijekom obrade (životinjski izvori). (5 sati)
12. Prehrana trudnica, dojilja i dojenčadi. (5 sati)
13. Prehrana djece i adolescenata. (5 sati)
14. Prehrana odraslih osoba. (5 sati)
15. Prehrana osoba starije životne dobi. (5 sati)
Način ocjenjivanja
Ocjenjivanje i vrednovanje rada studenata tijekom nastave
Bodovi
kolokviji 90
zaključni ispit 10
Ocjenjivanje i vrednovanje rada studenata na ispitu
pisani ispit 90
usmeni ispit 10
Literatura
  • Mandić, M. L. (2003) Znanost o Prehrani. Osijek: Prehrambeno-tehnološki fakultet.
  • Alibabić, V., Mujić, I. (2016) Pravilna prehrana i zdravlje
  • Krešić, G. (2023) Hrana i prehrana
Program: Enogastronomija
ID: 7432
Vanjski ID: 244160
Ects: 6
Online postotak: 20
Ocjenjivanje:
90,00-100,00 izvrstan (5)
75,00-89,99 vrlo dobar (4)
60,00-74,99 dobar (3)
50,00-59,99 dovoljan (2)
0-49,99 nedovoljan (1)
Sati:
45 Predavanja
0 Seminari
30 Vježbe
0 Terenska nastava