Ciljevi kolegija su stjecanje znanja o ljudskoj prehrani, energijskim potrebama, te potrebama za hranjivim tvarima. Upoznavanje sa smjernicama pravilne prehrane u različitim životnim ciklusima, te primjena istih u planiranju obroka.
Uvjeti upisa
Uvjet za izlazak na ispit iz kolegija Osnove znanosti o prehrani je položen ispit iz kolegija Kemija hrane.
Ishodi učenja
- Objasniti osnovne pojmove znanosti o prehrani, procese probave hrane i energijske potrebe organizma. - Objasniti hranjive tvari u hrani i potrebe organizma za hranjivim tvarima. - Predvidjeti promjene kojima su izložene hranjive tvari tijekom obrade namirnica i pripreme obroka. - Interpretirati smjernice pravilne prehrane u planiranju obroka prema različitoj životnoj dobi.
Nastavni plan
1. Uvod u kolegij, osnovni pojmovi u znanosti o prehrani. (5 sati)
2. Probava hrane. (5 sati)
3. Energijske potrebe organizma. (5 sati)
4. Hranjive tvari u hrani, metabolizam i dnevne potrebe - bjelančevine. (5 sati)
5. Hranjive tvari u hrani metabolizam i dnevne potrebe - ugljikohidrati. (5 sati)
6. Hranjive tvari u hrani metabolizam i dnevne potrebe - masti. (5 sati)
7. Hranjive tvari u hrani, metabolizam i dnevne potrebe - vitamini. (5 sati)
8. Hranjive tvari u hrani, metabolizam i dnevne potrebe - mineralne tvari. (5 sati)
9. Važnost vode u prehrani. (5 sati)
10. Namirnice kao izvori hranjivih tvari i njihovo očuvanje tijekom obrade (biljni izvori). (5 sati)
11. Namirnice kao izvori hranjivih tvari i njihovo očuvanje tijekom obrade (životinjski izvori). (5 sati)
12. Prehrana trudnica, dojilja i dojenčadi. (5 sati)
13. Prehrana djece i adolescenata. (5 sati)
14. Prehrana odraslih osoba. (5 sati)
15. Prehrana osoba starije životne dobi. (5 sati)
Način ocjenjivanja
Ocjenjivanje i vrednovanje rada studenata tijekom nastave
Bodovi
kolokviji
90
zaključni ispit
10
Ocjenjivanje i vrednovanje rada studenata na ispitu
pisani ispit
90
usmeni ispit
10
Literatura
Mandić, M. L. (2003) Znanost o Prehrani. Osijek: Prehrambeno-tehnološki fakultet.
Alibabić, V., Mujić, I. (2016) Pravilna prehrana i zdravlje