Hrvatski
Hrvatski
English

RAČUNOVODSTVENA I POREZNA PISMENOST

Cilj
Cilj kolegija je osposobljavanje studenata za razumijevanje osnovnih računovodstvenih i poreznih pojmova te njihove specifičnosti u turizmu i ugostiteljstvu.
Uvjeti upisa
Nema
Ishodi učenja
- Objasniti temeljne računovodstvene kategorije u računovodstvenom praćenju poslovanja poduzetnika
- Razlikovati elemente financijskih izvještaja u ugostiteljstvu i turizmu
- Objasniti temeljna načela i oblike poreznog sustava u Republici Hrvatskoj
- Razlikovati temeljne odrednice poreza na dodanu vrijednost, porezan na potrošnju, poreza na dohodak i poreza na dobit u poslovanju poduzetnika u sektoru ugostiteljstva i turizma
Nastavni plan
1. Teoretsko određenje računovodstva i oporezivanja.
2. Obilježja, sadržaj i faze računovodstvenog procesa.
3. Temeljne računovodstvene kategorije, Knjigovodstvene isprave, poslovne knjige. Računovodstvena načela.
4. Bilančne pozicije, elementi financijskog položaja, bilančna jednadžba.
5. Račun dobiti i gubitka. Elementi uspješnosti poslovanja.
6. Troškovi, primici i izdaci.
7. Zalihe, normativi i kalkulacije u turizmu i ugostiteljstvu.
8. Finanancijski izvještaji u turizmu i ugostiteljstvu.
9. Općenito o porezima, osnovna obilježja i oblici poreznog sustava Republike Hrvatske
10. Porezna pismenost, porezno ponašanje, porezna i neporezna davanja
11. Temeljne odrednice Poreza na dodanu vrijednost (PDV)
12. Obveze poreznih obveznika PDV-a, pravo na pretporez i porezno izvještavanje. Temeljne odrednice Poreza na potrošnju, evidencije i izvjštavanje.
13. Fiskalizacija u prometu gotovinom
14. Vrste, osnovna obilježja i izvještavanje u sustavu poreza na dohodak
15. Neoporezivi primici fizičkih osoba u sustavu poreza na dohodak.
16. Obveznici, način utvrđivanja te izvještavanje u sustavu poreza na dobit
Način ocjenjivanja
Ocjenjivanje i vrednovanje rada studenata tijekom nastave
Bodovi
Kolokviji 72
Domaće zadaće 12
Aktivnost u nastavi 6
Zaključni ispit 10
Ocjenjivanje i vrednovanje rada studenata na ispitu
Pisani ispit 90
Usmeni ispit 10
Literatura
  • Žager, K. et al. (2016) Računovodstvo I: Računovodstvo za neračunovođe. Zagreb: Hrvatska zajednica računovođa i financijskih djelatnika.
  • Barišić, I. et al. (2016) Računovodstvo I: Priručnik za vježbe. Zagreb: Hrvatska zajednica računovođa i financijskih djelatnika.
  • Bakran, D. et al. (2018) Porezni vodič u Republici Hrvatskoj. Zagreb: Hrvatska zajednica računovođa i financijskih djelatnika.
  • Šimurina, N. et al. (2018) Osnove porezne pismenosti. Zagreb: Narodne Novine d.d.
Program: Enogastronomija
ID: 7398
Vanjski ID: 244164
Ects: 5
Online postotak: 20
Ocjenjivanje:
90-100 izvrstan (5)
75-89 vrlo dobar (4)
60-74 dobar (3)
50-59 dovoljan (2)
0-49 nedovoljan (1)
Sati:
30 Predavanja
0 Seminari
30 Vježbe
0 Terenska nastava