Hrvatski
Hrvatski
English

SENZORSKE ANALIZE HRANE I PIĆA

Cilj
Naučiti senzorno vrednovati hranu i piće, pripremiti uzorke za vrednovanje i analizirati dobivene rezultate
Uvjeti upisa
Nema
Ishodi učenja
- Usporediti senzorske pojmove, putove osjetilnih doživljaja senzorskih svojstava te pojedine metode senzorske procjene hrane i pića
- Procijeniti sposobnost kandidata za senzorske analize te prikladnost odabira pojedinih senzorskih testova iz skupine testova razlika, testova sklonosti i opisnih testova
- Primijeniti određeni senzorski test te statističke metode u senzorskim analizama
- Prezentirati problematiku senzorske procjene u okviru kontrole kvalitete hrane i pića
- Utvrditi senzorne specifičnosti pojedinih vina
- Prepoznati bolesti i mane vina
- Provesti pripremu i postupak senzornog vrednovanja vina
Nastavni plan
1. Uvod u kolegij. rječnik senzorskih analiza. (2 sata)
Definiranje provođenje vježbi, podjela u grupe i upoznavanje s pravilnim rada. (2 sata)
2. Senzorska svojstva hrane i pića (2 sata)
Organizacija i provedba senzorske procjene. Tablice za statističku obradu podataka. (2 sata)
3. Osjetila. (2 sata)
Trening ocjenjivača: senzorsko memoriranje, test rangiranja, uspoređivanje uzoraka sa standardnim nizom, trening otkrivanja i prepoznavanja okusa i mirisa (2 sata)
4. Odabir i trening degustatora. (2 sata)
Senzorska analiza začina. (2 sata)
5. Vodič za izbor tehnike senzorskog ocjenjivanja. Pregled testova. (2 sata)
Senzorska analiza pekarskih proizvoda i kruha. (2 sata)
6. Testovi razlika. (2 sata)
Senzorska analiza mesa i suhomesnatih proizvoda (2 sata)
7. Testovi sklonosti. (2 sata)
Senzorska analiza mlijeka i mliječnih proizvoda (2 sata)
8. Deskriptivna analiza. (2 sata)
Senzorska analiza zamrznutih proizvoda(2 sata)
9. Kvarenja hrane prema senzorskim svojstvima. ( 2 sata)
Osnove treninga za senzorno ocjenjivanje vina (2 sata)
10. Priprema uzoraka i provedba senzornog vrednovanja vina.(2 sata)
Senzorska analiza crnih vina (2 sata)
11. Primarne, sekundarne i tercijarne arome vina. (2 sata)
Senzorska analiza bijelih vina (2 sata)
12 Vizualna, mirisna i okusna percepcija vina. (2 sata)
Senzorska analiza pjenušavih, predikatnih i specijalnih vina (2 sata)
13. Senzorne karakteristike i uzroci bolesti i mana vina.(2 sata)
Bolesti i mane vina (2 sata)
14. Senzorne karakteristike piva i jakih alkoholnih pića(2 sata)
Senzorno ocjenjivanje piva i jakih alkoholnih pića (2 sata)
15. Povezivanje osjetila pri sljubljivanju hrane i pića. (2 sata)
Senzorna procjena sljubljivanja hrane i pića (2 sata)
Način ocjenjivanja
Ocjenjivanje i vrednovanje rada studenata tijekom nastave
Bodovi
kolokvij , pisani ispit 40
kolokvij , pisani ispit 40
Ocjenjivanje i vrednovanje rada studenata na ispitu
zključni ispit 20
Literatura
  • Lawless, H. T.; Heymann, H. (2010) Sensory Evaluation of Food, Principles and Practices, 2nd Ed. New York: Springer.
  • Jackson R.S. (2019) Wine tasting a professional handook. 3rd ed. London: Elsevier.
  • Herjavec, S. (2019) Vinarstvo. Zagreb: Nakladni Globus.
Program: Enogastronomija
ID: 5719
Vanjski ID: 244168
Ects: 5
Online postotak: 20
Ocjenjivanje:
0 - 49 nedovoljan (1)
50 - 59 dovoljan (2)
60 - 74 dobar (3)
75 - 89 vrlo dobar (4)
90 - 100 izvrstan (5)
Sati:
30 Predavanja
0 Seminari
30 Vježbe
0 Terenska nastava