Hrvatski
Hrvatski
English

POZNAVANJE SIROVINA I PROIZVODA BILJNOG I ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA

Cilj
Temeljni cilj kolegija je upoznavanje studenata s osnovnim sirovinama, njihovim karakteristikama, procesiranju i skladištenju. Cilj kolegija je osposobiti studente za poslove vezane uz odabir, prepoznavanje svojstava pojedinih sirovina, pravilno skladištenje i postupanje s pojedinim sirovinama.

Uvjeti upisa
Nema
Ishodi učenja
- objasniti botaničke, fizikalne i kemijske kriterije kakvoće voća,i povrća i žitarica
- prezentirati specifične proizvode biljnog i životinjskog podrijetla
- objasniti specifičnosti osnovnih sirovina za proizvodnju šećera
- generalizirati proizvodnju čokolade i parametre kakvoće kakaovog zrna
Nastavni plan
1.Uvod u kolegij.Voće, proizvodnja, botanička i tehnološka klasifiakcija, skladištenje.
2.Botanički, fizikalni i kemijski kriteriji kakvoće voća. Specifični proizvodi.
3.Uvod u kolegij. Povrće, proizvodnja, botanička i tehnološka klasifiakcija, skladištenje.
4.Botanički, fizikalni i kemijski kriteriji kakvoće povrća. Specifični proizvodi.
5.Porijeklo, proizvodnja i primjena pšenice, raži, kukuruza, ječma, zobi, riže, prosa, sijerka i pšenoraži.
6.Botanički, fizikalni i kemijski kriteriji kakvoće žitarica. Specifični proizvodi.
7.Biološko-tehnološke osobine šećerne repe i šećerne trske, kemijski sastav, utvrđivanje kvalitete, vađenje i čuvanje na polju i u tvornici.
8.Porijeklo kakaovca, biološke osobine, kemijski sastav, sorte. Proizvodnja i kategorizacija čokolade.
9.Botanička i druge podjele najvažnijih uljarskih sirovina i njihova morfološka građa.
10.Osnovni kemijski sastojci (ulje, proteini, celuloza), zastupljenost masnih kiselina i svojstva ulja.
11.Specifičnosti pojedinih vrsta bilnih i životinjskih masnoća.
12.Mlijeko–karakteristike i glavni sastojci mlijeka (mast, laktoza, proteini, enzimi, mineralne tvari, vitamini)
13.Specifični mliječni proizvodi.
14.Pasmine domaćih životinja. Klasifikacija i kategorizacija stoke, peradi i jaja. Specifični mesni proizvodi.
15.Taksonomija riba, rakova i mekušaca. Specifični proizvodi.
Način ocjenjivanja
Ocjenjivanje i vrednovanje rada studenata tijekom nastave
Bodovi
kolokviji 60
projektni zadatak 20
zaključni ispit 20
Ocjenjivanje i vrednovanje rada studenata na ispitu
pisani ispit 60
usmeni ispit 20
projektni zadatak 20
Literatura
  • Čorbo, S. (2008) Tehnologija ulja i masti. Sarajevo: Poljoprivredno-prehrambeni fakultet.
  • Tratnik, Lj. (2012) Mlijeko i mliječni proizvodi. Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga.
  • Kovačević, D. (2001) Kemija i tehnologija mesa i ribe. Osijek: Prehrambeno-tehnološki fakultet.
  • Goldoni, L. (2004) Tehnologija konditorskih proizvoda – kakao i čokolada. Zagreb: Kugler.
Program: Enogastronomija
ID: 12739
Vanjski ID: 250802
Ects: 6
Online postotak: 20
Ocjenjivanje:
90-100 izvrstan (5)
75-89 vrlo dobar (4)
60-74 dobar (3)
50-59 dovoljan (2)
0-49 nedovoljan (1)
Sati:
45 Predavanja
0 Seminari
30 Vježbe
0 Terenska nastava