Hrvatski
Hrvatski
English

MIKROBIOLOGIJA I HIGIJENA

Cilj
Temeljni cilj kolegija je stjecanje znanja o mikroorganizmima, njihovim oblicima, građom i životnim funkcijama kao i stjecanje znanja iz područja higijene i sanitacije tijekom pripreme hrane. Upoznavanje studenata sa prevencijom mikrobiološke kontaminacije hrane, učinkovitim postupcima čišćenja, upotrebi odgovarajućih sanitacijskih sredstava, higijeni osoblja i higijenskom rukovanju hranom.
Uvjeti upisa
Ne postoje
Ishodi učenja
- Objasniti morfologiju i funkciju prokariotske i eukariotske stanice
- Opisati osnovne vrste mikroorganizama i objasniti životne funkcije i utjecaje različitih okolišnih čimbenika na njih
- Nabrojati i objasniti osnovne pojmove vezane uz higijenu i sanitaciju u poslovanju s hranom
- Utvrditi procese zaštite hrane od potencijalnih opasnosti kontamnacije
- Predvidjeti posljedice lošeg i neučinkovitog čišćenja, dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije
Nastavni plan
1. Uvod u kolegij i detaljni izvedbeni plan nastave. Razvoj mikrobiologije. Podjela mikroorganizama.
2. Morfologija i funkcije prokariotske i eukariotske stanice.
3. Rast mikroorganizama u ovisnosti o okolišnim uvjetima.
4. Rast i razmnožavanje mikroorganizama. Faze rasta i načini razmnožavanja pojedinih mikroorganizama.
5. Gljive u mikrobiologiji (plijesni i kvasci) - struktura, razmnožavanje, upotreba.
6. Postupci koji se koriste u svrhu kontrole mikroorganizama i zaštite namirnica od mikrobnog kvarenja.
7. Definiranje higijene i sanitacije, te pojmova vezanih uz iste.
8. Higijena okoliša i zbrinjavanje otpada.
9. Osobna higijena - higijena zaposlenika.
10. Higijena rukovanja i pripreme hrane. Uloga sanitarne inspekcije
11. Kontaminacija hrane - mikroorganizmi uzročnici trovanja hranom. Sprečavanje trovanja hranom.
12. Dezinfekcija, dezinsekcija, deratizacija.
13. Sanitacija. (2 sata), Izlaganje referata na zadanu temu od strane studenata.
14. Sustavi i sredstva za čišćenje i dezinfekciju. .
15. Dobra higijenska praksa.













Način ocjenjivanja
Ocjenjivanje i vrednovanje rada studenata tijekom nastave
Bodovi
kolokvij (predavanja) 60
seminarski rad 20
zaključni ispit 20
Ocjenjivanje i vrednovanje rada studenata na ispitu
pisani ispit 60
seminarski rad 20
usmeni ispit 20
Literatura
  • Duraković, S.; Redžepović, S. (2002) Uvod u opću mikrobiologiju. Zagreb: Kugler.
  • Ačkar, Đ. et al. (2019) Higijena i sanitacija u prehrambenoj industriji: sveučilišni udžbenik. Osijek: Prehrambeno-tehnološki fakultet.
  • Marčetić, H. (2019) Higijena i sanitacija - Recenzirana elektronička skripta. Požega: Veleučilište u Požegi.
Program: Enogastronomija
ID: 5709
Vanjski ID: 244157
Ects: 5
Online postotak: 20
Ocjenjivanje:
90-100 izvrstan (5)
75 - 89 vrlo dobar (4)
60-74 dobar (3)
50-59 dovoljan (2)
0-49 nedovoljan (1)
Sati:
30 Predavanja
0 Seminari
0 Vježbe
0 Terenska nastava
Predavač/i: