1. Uvod u kolegij i detaljni izvedbeni plan nastave. Razvoj mikrobiologije. Podjela mikroorganizama.
2. Morfologija i funkcije prokariotske i eukariotske stanice.
3. Rast mikroorganizama u ovisnosti o okolišnim uvjetima.
4. Rast i razmnožavanje mikroorganizama. Faze rasta i načini razmnožavanja pojedinih mikroorganizama.
5. Gljive u mikrobiologiji (plijesni i kvasci) - struktura, razmnožavanje, upotreba.
6. Postupci koji se koriste u svrhu kontrole mikroorganizama i zaštite namirnica od mikrobnog kvarenja.
7. Definiranje higijene i sanitacije, te pojmova vezanih uz iste.
8. Higijena okoliša i zbrinjavanje otpada.
9. Osobna higijena - higijena zaposlenika.
10. Higijena rukovanja i pripreme hrane. Uloga sanitarne inspekcije
11. Kontaminacija hrane - mikroorganizmi uzročnici trovanja hranom. Sprečavanje trovanja hranom.
12. Dezinfekcija, dezinsekcija, deratizacija.
13. Sanitacija. (2 sata), Izlaganje referata na zadanu temu od strane studenata.
14. Sustavi i sredstva za čišćenje i dezinfekciju. .
15. Dobra higijenska praksa.