Stručni naziv: prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije (bacc.ing.techn.aliment.)
Izvoditelj studija: Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi
Trajanje studija: 6 semestara (3 godine), 180 ECTS bodova
Broj planiranih studenata: 30 redovitih
Ukupno kolegija: 33 redovitih + 4 kolegija stručne prakse + 4 izborna kolegija, završni rad
Na razvoju gastronomije treba intenzivno raditi i unapređivati je, a preduvjet razvoja su obrazovani stručnjaci iz tog područja.
Stručni studij Enogastronomija na Fakultetu turizma i ruralnog razvoja u Požegi prvi je studij u RH iz područja biotehničkih znanosti usmjeren na kvalitetu i zdravstvenu ispravnost hrane i pića, prvenstveno u sektoru ugostiteljstva i turizma.
Svladavanjem temeljnih biotehničkih kolegija studenti će biti osposobljeni za bolje razumijevanje i primjenu suvremenih trendova u prehrani. Stečena znanja će biti osnova za osmišljavanje receptura u skladu s nutricionističkim preporukama za različite kategorije potrošača.
Praktična nastava neophodna je komponenta u procesu usvajanja znanja i vještina pristupnika. Zbog toga, naglasak je stavljen na proces provedbe praktične nastave koje se odvija na dva načina:
- U laboratorijima i praktikumima na fakultetu
- Laboratorijske vježbe obavljaju se iz temeljnih kolegija Kemija hrane, te Mikrobiologija i higijena
- U kuharskim praktikumima obavljaju se vježbe iz kolegija Regionalne hrvatske kuhinje, Internacionalne kuhinje, Gastronomija I i II. Vježbe i radionice izvode renomirani hrvatski chefovi
- Vinski praktikumi iz kolegija Vinorodna područja svijeta, Vinogradarstvo i vinarstvo Hrvatske odvijaju se u nastavnoj bazi Fakulteta Vinum academicum
- U poslovnim subjektima iz realnog sektora u okviru kolegija Stručna praksa 1, 2, 3 i 4.
Studenti sudjeluju na brojnim natjecanjima u zemlji i inozemstvu iz područja poznavanja vina, te osmišljavanja novih i inovativnih prehrambenih proizvoda.
Opći ciljevi studijskog programa stručnog studija Enogastronomija su osposobljavanje studenata za:
profesionalno napredovanje u području proizvodnje i posluživanja hrane,
uspješan nastavak školovanja na srodnim specijalističkim studijima iz područja biotehničkih znanosti.
Stručni ciljevi studijskog programa stručnog studija Enogastronomija su osposobljavanje studenata za:
rad u poslovnim subjektima koji se bave proizvodnjom i posluživanjem hrane i pića,
edukaciju i savjetovanje osoblja ili potrošača o posluživanju kvalitetne i zdravstveno ispravne hrane i pića,
edukaciju osoblja i potrošača o optimalnom kombiniranju sastojaka hrane, te interakciji hrane i pića.
unaprjeđenje kvalitete i raznolikosti ponude u poslovnim subjektima koji se bave proizvodnjom i posluživanjem hrane i pića uzimajući u obzir trendove u prehrani kao i prehranu posebnih skupina potrošača.
Poslovi za koje će studenti biti osposobljeni:
upravljanje odjelom hrane i pića u subjektima u poslovanju s hranom,
dizajniranje i osuvremenjivanje restoranskih menija,
organizacija enoloških i gastronomskih manifestacija,
stručno savjetovanje prilikom izrade poslovnih planova ugostiteljskih objekata,
upravljanje raspodjelom ljudskih resursa u gastronomiji,
recenziranje ugostiteljskih časopisa,
održavanje stručnih radionica iz područja enogastronomije za korisnike različitih kategorija,
stručno savjetovanje o sljubljivanju hrane i pića,
razvoj, upravljanje i kontroliranje sustava osiguranje kakvoće.