Interni znanstveno-istraživački projekti su projekti provođeni unutar Fakulteta s akademskim ciljem proširivanja znanstvenih spoznaja u određenom području sa naglaskom na turizam i ruralni razvoj. Ovi projekti uključuju suradnju između profesora, vanjskih dionika i studenata. Financiranje dolazi iz resursa fakulteta, a rezultati projekata se najčešće objavljuju se putem publikacija u znanstvenim časopisima ili prezentacija na konferencijama. Osim doprinosa znanstvenoj zajednici, interni projekti također podržavaju edukaciju studenata, potičući razvoj istraživačkih vještina i kritičkog razmišljanja. Sve ove komponente doprinose stvaranju akademske atmosfere koja potiče istraživački duh među zaposlenicima Fakulteta.
Naziv projekta
Razvoj „Tapas“ proizvoda kao doprinos kvaliteti studentske prehrane
Voditelj projekta
Svjetlana Škrabal
Suradnici projekta
Maja Ergović Ravančić, Valentina Obradović, Helena Marčetić, Zvonimir Paponja, Ivan Vučić
Opis projekta
Svrha projekta je razviti Tapas proizvode kao funkcionalne proizvode koji bi upotpunili studentsku prehranu. Cilj projekta je uvođenje takvih proizvoda kao hranu za međuobroke u studentskim kantinama, kafićima i slično.
Trajanje projekta
2023.-2024.
Naziv projekta
Primjena strojnog učenja u obradi podataka dobivenih senzorima plina za analizu i klasifikaciju namirnica
Voditelj projekta
Kristian Đokić
Suradnici projekta
Bojan Radišić, Ariana Penava
Opis projekta
Projekt ima za cilj istražiti mogućnosti korištenja jeftinih senzora plinova za analizu i klasifikaciju namirnica. Podaci prikupljeni mjerenjem koristit će se za izradu modela baziranih na algoritmima strojnog učenja s ciljem postizanja što veće točnosti u klasifikaciji, odnosno analizi namirnica. Koristi će se različiti algoritmi strojnog učenja kao što su logistička regresija, stablo odlučivanja, slučajne šume, SVM, te neuronske mreže. Primjena strojnog učenja u prehrambenoj tehnologiji omogućuje razvoj novih uređaja u proizvodnji i u nekim slučajevima može zamijeniti čovjeka u obavljanju poslova kontrole kvalitete. Uređaj koji će biti realiziran u sklopu ovog projekta bit će primjenjiv i u industriji, a omogućavat će dalja istraživanja korištenjem različitih namirnica i procesa obrade.
Trajanje projekta
2023.-2024.
Naziv projekta
Socio-ekonomski aspekti primjene umjetne inteligencije u sektoru turizma
Voditelj projekta
Barbara Pisker
Suradnici projekta
Mirjana Radman-Funarić, Hrvoje Kukina
Opis projekta
Projekt ima za cilj istražiti socio-ekonomske aspekte primjene alata umjetne inteligencije u sektoru turizma kroz metode ankete i dubinskog intervjua sa ključnim nositeljima i temeljnim interesnim dionicima te predstavnicima sektorskih udruga. Primjena umjetne inteligencije u području turističkih usluga potencijalno omogućava adaptaciju i prevladavanje sektorskih izazova posebice s obzirom na nedostatak radne snage te potrebe digitalne tranzicije društva i gospodarstva. Rezultati provedenog istraživanja ukazat će na potencijalne prednosti i nedostatke, te izazove i prilike koji implementacija umjetne inteligencije i novih digitalnih tehnologija donosi u području budućeg razvoja turističkog sektora Republike Hrvatske.
Trajanje projekta
2023.-2024.