Hrvatski
Hrvatski
English

Fakultet turizma i ruralnog razvoja studenti studija Elektroničko poslovanje i programsko inženjerstvo na radionici u Poslovnici Fine

Studenti Fakulteta turizma i ruralnog razvoja, studij Elektroničko poslovanje i programsko inženjerstvo, danas su sudjelovali u radionici koja je za njih organizirana u Poslovnici Fine u Požegi.


– Turizam kao interdisciplinarna djelatnost ne može funkcionirati bez podrške digitalnih usluga stoga je bitno da se studenti upoznaju s uslugama FINE koje se koriste u praksi turističko-ugostiteljskih poduzeća. Drago mi je da Fakultet nastavlja suradnju s nastavnom bazom Financijskom agencijom FINOM i studijem Elektroničko poslovanje i programsko inženjerstvo koji je izrazito perspektivan jer se provodi u STEM području – istaknuo je prodekan za razvoj i poslovanje doc.dr.sc. Berislav Andrlić.

Na radionicu u Finu danas su došli studenti druge godine a s njima je bio i profesor informatike na Fakultetu turizma i ruralnog razvoja Kristijan Đokić. – Studente pokušavamo dovesti na mjesta gdje mogu nešto naučiti vezano uz struku. Konkretno, ovdje će proći jednu radionicu sa stručnjacima iz Zagreba vezano za digitalna plaćanja. Ovakvih radionica kroz godinu budu tri-četiri. Vodimo ih na razna mjesta pa su prošle godine su išli i u Ljubljanu na sajam robotike, ove godine će još ići u Novu Gradišku, Zagreb…uglavnom, stalna je praksa da negdje idemo s njima – pojasnio je prof. Đokić.

Domaćin studentima danas je bio direktor poslovnice Fine u Požegi Hrvoje Ceranić. – Kolege su nam danas došle u posjet jer imamo potpisan sporazum o suradnji Fine i Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku. Naime, Fina ima 14 IT razvojnih informatičkih centara a koji se ‘poklapaju’ s ovim što oni uče na Fakultetu. Iz tog razloga su studenti došli da vide, s našim kolegama koji tu rade, na kojim projektima rade, u kojim programima i za koga rade. Usput ćemo ih upoznati s ovim dijelom Fine koji imamo, sektor javnih servisa blokade i s poslovnicom. To su nam, možda, i budući djelatnici..jer uvijek se traže dobri djelatnici vezani uz informatiku – kazao je H.Ceranić.

Na drugoj godini Studija za elektroničko poslovanje i programsko inženjerstvo FTRR-a je 24-ero studenata, na prvoj ih je bilo tridesetak, a dolaze i iz raznih mjesta izvan Požeštine: iz Našica, Nove Gradiške, Slavonskog Broda….Među njima je i Luka Panteković iz Godinjaka.
– Upisao sam ovaj smjer Elektroničko poslovanje i programsko inženjerstvo jer mi se to sviđalo iz više razloga. Uvjeren sam da informatičke tehnologije imaju ključnu ulogu u budućnosti a ovaj smjer nam pruža nekakvo znanje u više područja i omogućava nam da razvijemo vještine u tom okruženju. Sve koje zanimaju stvari poput programiranja, web aplikacija i video produkcije.. mogu na ovom studiju naučiti više o tome, duboko zaroniti u ta područja i steći neke vještine u tome. Ovaj smjer spaja ekonomiju i informatiku a to daje širok spektar opcija i otvara nama široko gledište – pojasnio je Luka čija su, kako kaže, očekivanja od studija ispunjena.
– Ovo je jedini smjer koji sam htio upisati i želim istaknuti da su predavači iskusni i sve ih možemo pitati što nas zanima – zaključio je.